Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:47 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Gheara mâţei, beneficii uimitoare pentru organism

ro

29 Apr, 2015 10:14 2564 Marime text
Gheara mâţei este o plantă lemnoasă, originară din pădurile tropicale amazoniene, şi care creşte până la 100 de metri lungime. Planta este numită astfel după ghimpii de forma unor cârlige, poziţionate la baza frunzelor, ca nişte ghiare de pisică. Compuşii activi cei mai importanţi îi constituie un grup de alcaloizi denumiţi alcaloizi oxindolici, patru dintre aceştia prezentând proprietăţi imunostimulatoare.
 
Alcaloizii oxindolici nu sunt singurii compuşi activi, pe lângă aceştia s-au mai identificat glicozide ale acidului quinovic cu activitate antivirală, triterpene cu activitate antivirală şi antiinflamatorie, polifenoli şi proantocianidine cu activitate antioxidantă puternică, dar şi fitosteroli ce susţin controlul nivelului de colesterol şi pot acţiona drept precursori hormonali cu proprietăţi antitumorale.
 
Principala acţiune a plantei este cea imunostimulatoare. Gheara mâţei îmbunătăţeşte procesul de fagocitoză, prin intermediul căruia sistemul imunitar încorporează şi distruge organismele invadatoare şi mutaţiile din organism. Ghiară mâţei a fost utilizată şi pentru a reduce efectele secundare ale chimioterapiei. De asemenea, această plantă este folosită în tratamentul artritelor, reumatismului, gastritei şi ulcerului.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii