Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:48 07 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fagul, eficient în durerile reumatice

ro

04 Oct, 2014 11:55 4121 Marime text
Fagul este un arbore uşor de recunoscut după scoarţa sa netedă, de culoare gri-argintie, care poate atinge o înălţime de 40 de metri, şi de la care se folosesc scoarţa, mugurii, frunzele, ramurile tinere şi jirul. Scoarţa conţine celuloză, pentozani, lignină, substanţe tanante şi minerale, care îi oferă calităţi folosite în medicină pentru scăderea febrei şi tratarea diareei.
 
Frunzele fagului conţin compuşi de natură flavonică, acid elagic, acid cafeic, acid cumaric, tanin şi substanţe minerale. Din lemnul de fag, care conţine celuloză, lignină, grăsimi şi substanţe minerale, se obţine gudron, o substanţă folosită pentru tratarea afecţiunilor pielii. Băile cu frunzele fagului ajută la calmarea durerilor reumatice. Decoctul din scoarţă sau frunze de fag este util în tratarea febrei, diareei şi dizenteriei.
 
Aplicate extern, pansamentele cu frunze de fag măcinate sunt folosite în tratarea rănilor vindecabile şi a ulcerului varicos. Infuzia de muguri de fag este recomandată în cazul litiazei, contribuie la diminuarea şi eliminarea calculilor, în special a celor renali. Gudronul obţinut din lemnul de fag se foloseşte în afecţiuni dermatologice, boli pulmonare cronice, dizenterie, dureri reumatice, febră, gută, litiaza urinară, negi, răni greu vindecabile şi ulcer varicos.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii