Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:09 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Efectele vinului asupra sănătății

ro

08 Feb, 2021 00:00 2529 Marime text
 
Se spune că un pahar cu vin roşu la masă este 'sfânt'. Nimeni nu vorbeşte însă despre vinul alb, care în timpul verii atrage mai mult ca oricând datorită faptului că se serveşte rece, relatează cotidianul spaniol El Pais, care prezintă opiniile mai multor experţi privind virtuţile vinului.
 
Care sunt beneficiile vinului? 'Consumul moderat ajută la prevenirea bolilor de inimă şi îmbunătăţeşte sistemul imunitar', spune expertul în nutriţie Rubén Bravo. Vinul conţine o mare cantitate de minerale, precum potasiul, calciul sau magneziul, şi vitamine hidrosolubile, ca B1, B2, B5 şi B6 ('cele din acest grup intervin în funcţionarea sistemului imunitar, nervos şi menţin sănătatea pielii şi tonusul muscular), iar într-o mai mică măsură, acid folic, vitamina B12 şi vitamina C. 
 
Vinul prezintă şi alte avantaje. 
 
Este bogat în resveratrol, cu dovedite proprietăţi antioxidante', adaugă expertul. Potrivit British Medical Journal (BMJ), cantitatea recomandabilă este de un pahar de vin pe zi (5 mg de alcool).
 
Ce efecte are consumul de vin asupra sistemului cardiovascular? Există numeroase studii despre posibilele beneficii ale vinului în ceea ce priveşte sănătatea omului, dar problema 'nu este atât de simplă', afirmă cardiologul Esteban López de Sá de la 'Hospital Universitario La Paz' din Madrid. 
Astfel de studii nu se pot face la fel ca atunci când se testează, de exemplu, un medicament. Sunt mai degrabă asocieri: se poate spune că exista un risc mai mic de a suferi de boli coronariene precum angina pectorală sau infarctul miocardic în cazul pacienţilor care consumau acea cantitate moderată de vin roşu. 
Aceasta nu înseamnă însă că noi, medicii, îl vom recomanda pe reţetă şi cu atât mai puţin cuiva care nu are obiceiul de a consuma vin. 
Trebuie să spunem, de asemenea, că, de exemplu, consumul lui nu ar fi recomandat pentru o persoană cu insuficienţă cardiacă. Există chiar curente ştiinţifice care neagă beneficiile vinului.
 
Cine trebuie să evite consumul de vin? De exemplu, trebuie să-l evite femeile însărcinate sau care alăptează, persoanele care iau anumite medicamente şi pacienţii cu boli hepatice', spune medicul Javier Graus de la 'Hospital Universitario Ramón y Cajal' din Madrid.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii