Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:59 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Drobul, plantă recomandată în ameliorarea mai multor afecţiuni

ro

13 Oct, 2014 09:52 1213 Marime text
Drobul, cunoscut şi sub numele de măturice, este o plantă decorativă care aparţine familiei leguminoaselor. Tulpina este ramificată şi rămâne verde tot timpul anului, florile au o culoare galben-aurie, iar fructul este o păstaie turtită, de culoare neagră. În scop medicinal, se culeg florile, ramurile tinere şi vârfurile cu boboci pe ele, din care se prepară tincturi, infuzii, extracte şi decocturi.
 
Această plantă conţine tirarnină, oxitiramină, epinină, scoparină, carotinoide şi săruri minerale. Oxitiramina este o substanţă foarte importantă, cunoscută şi sub numele de adrenalină vegetală, care este folosită în cazuri de hipotensiune. Datorită conţinutului în sparteină, preparatele obţinute din drob sunt considerate a fi un activ tonic cardiac, care revigorează şi resuscitează structura nervoasă a inimii, tratează tahicardiile, dar şi aritmiile cardiace.
 
Preparatele sunt eficiente, de asemenea, în uşurarea şi grăbirea naşterilor, având acţiune tonică asupra uterului. Această plantă are şi efecte antitoxice, antiveninoase şi diuretice. Extractele de drob sunt indicate în ameliorarea unor afecţiuni diverse, precum pleurezia, pneumonia, bronhopneumonia, hemoragiile uterine, anemia, guta şi reumatismul.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii