Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:36 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dovleacul, sursă bogată în minerale și acizi grași esențiali

ro

30 Sep, 2020 00:00 2478 Marime text

  • Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul zilnic de dovleac datorită conținutului bogat de minerale, în special zinc.
 
Dovleacul sau bostanul sau cucurbăta (Cucurbita maxima) este o plantă erbacee anuală cultivată pentru fructul, florile și semințele sale.
 
Este bogat în β-carotină și glucoză. Semințele sunt cunoscute sub numele de semințe de dovleac și li se atribuie proprietăți medicinale în medicina naturistă, potrivit wikipedia.org.
 
Semințele sunt bogate în minerale, în special zinc, motiv pentru care Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul lor zilnic. 
 
Dovleacul mai conține, printre altele, luteina, beta-caroten, vitamina A, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E si K, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, mangan si fier. Este bogat in proteine și fibre și este o sursă excelentă de acizi grași esențiali Omega 3 și Omega 6.
 
Dovleacul reglează glicemia și ține nivelul colesterolului sub control, prevenind diabetul și afecțiunile inimii. Tot legat de sistemul cardiovascular, substanțele active din dovleac îmbunătatesc circulatia sangvina periferica și previn agravarea unor afecțiuni cardiovasculare degenerative.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii