Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:26 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Cum putem trata insolația fără medicamente

ro

15 Aug, 2015 00:00 1962 Marime text
Insolaţia este o urgenţă medicală, ce poate apărea în cazul expunerii prelungite în timpul verii la razele soarelui. Și cum sunt mulți cei care abuzează de razele soarelui și nu respectă recomandările medicilor privind orele expunerii la soare, până la a suferi de insolație rămâne doar un pas.

În mod normal, organismul uman posedă o serie de mecanisme de adaptare la temperaturi ambientale înalte, prin care îşi menţine o temperatură constantă. Metabolismul general scade, iar creşterea transpiraţiei şi vasodilataţia periferică favorizează pierderea de căldură. În momentul în care această capacitate de adaptare este depăşită apar simptomele hipertermiei. Copiii, persoanele vârstnice şi persoanele supraponderale, la care procesul de termoreglare este mai puţin eficient, sunt cele mai expuse riscului de insolaţie. De asemenea, activitatea fizică intensă, umiditatea ridicată, deshidratarea favorizează apariţia insolaţiei și expunerea îndelungată la razele solare, în special a capului și hainele groase.

Primul simptom care apare în cazul insolației este epuizarea de căldură ce se manifestă prin creşterea temperaturii corpului peste 37°C, cefalee (dureri de cap), greaţă, vărsături, ameţeli, creşterea ritmului bătăilor inimii, scăderea tensiunii arteriale, dureri şi crampe musculare, oboseală, slăbiciune. Dacă pacientul nu ia nicio măsură în acest sens, insolația se dezvoltă până ce tegumentele devin roșii, calde și uscate, moment în care transpirația nu se mai poate produce. Există cazuri izolate de persoane cu insolație care ajung chiar să aibă halucinații.

Persoana afectată trebuie să întrerupă orice activitate şi trebuie să se odihnească într-un mediu răcoros, cu ridicarea picioarelor şi înlăturarea hainelor în exces. Pentru a se răcori rapid se pot folosi comprese reci sau pungi cu gheaţă aşezate pe abdomen sau în axile (sub braţe).

Rehidratarea este foarte importantă pentru înlocuirea fluidelor şi mineralelor pierdute prin transpiraţie. Trebuie să se bea 1.5-2 litri de lichide reci la fiecare două – patru ore până când pacientul urinează în cantitate suficientă şi urina este normală la culoare. În mod normal este nevoie de o perioadă de recuperare de 24 – 36 ore. Se pot aplica pachete de gheață pe abdomen, pe gât și la subsuoară, locuri unde vasele de sânge mari se găsesc la suprafața tegumentului. Se interzice introducerea pacientului într-o baie de gheață, pentru că i se poate provoca un stop cardiorespirator. Gheața nu se aplică direct pe piele, pentru că, pe lângă arsura termică, ea poate provoca degerături.

Ceaiuri ce ne pot calma durerile

Pentru reechilibrarea organismului este bine să bem ceai de mentă, de zmeură sau suc de aloe vera care au efectul de răcire imediată a organismului uman supraîncălzit. Împotriva unei temperaturi crescute a corpului, medicina tradiționale recomandă ceaiul de angelică, coada-șoricelului, flori de liliac, scorțișoară, îndulcit cu miere.

De asemenea, cicoarea reglează temperatura corpului și diminuează durerile de cap. Iar cel mai bun remediu este o infuzie făcută dintr-o linguriță de plantă. Și salcia este aspirina naturală, fiind recomandată în tratarea febrei. Pentru că poate declanșa inflamarea gastrică, o linguriță de salcie va fi combinată cu o linguriță cu vârf de flori de salcâm, care acționează ca un pansament. Se face un decoct care se bea rece. Sunătoarea este recomandată a se consuma pentru că are proprietatea de a drena vezica biliară și de a înlătura astfel senzația de greață. – Valeriana combate starea de greață care însoțește insolația, are efect sedativ, calmant, însă poate induce somnul și calma durerile de cap. De asemenea, îmbunătățește activitatea cardiacă și combate tulburările de ritm cardiac. Isopul are acțiune antiinflamatorie, febrifugă asemănătoare aspirinei, răcoritoare, îmbunătățește respirația și reduce congestia.

Cataplasme moștenite de la bătrâni

De asemenea, se recomandă consumul de alimente care să suplinească pierderea de potasiu și magneziu, cum ar fi legume cu frunze, banane, cereale integrale, nuci sau mango. Un mango crud este principalul fruct recomandat în caz de insolație, ajutând la răcirea organismului și la ameliorarea simptomelor.  Trebuie evitate cantitățile mari de zahăr.

Efectele din bătrâni sunt de asemenea remedii eficiente și care, surprinzător sau nu, au efecte imediate asupra organismului. Puteți curăța o ceapă care se învelește într-o bucată de material iar apoi se scurge până când sucul ei îmbibă textilul. Compresa se pune pe piept și în spatele urechilor.

Pune câteva prune decojite în apa, lasă-le până se înmoaie, zdrobește-le și strecoară apa într-un pahar, apoi bea lichidul rezultat. Va ușura senzațiile de arsură provocate de insolație. Și frunzele de busuioc zdrobite, peste care se adaugă puțin zahăr, dar și laptele bătut poate avea efect surprinzător asupra organismului.

Trebuie știu faptul că este interzisă administrarea de paracetamol sau aspirină, sau orice medicament destinat scăderii febrei, mai ales în cazuri grave de insolație. Este interzisă folosirea de alcool pentru frecții pe corp și încheieturi.

Sursa Voceaconstantei.ro

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii