Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:05 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Cruciuliţa, o plantă cu efecte medicinale

ro

01 May, 2015 12:13 2574 Marime text
Cruciuliţa este o plantă anuală, originară din Europa şi Asia. În ţara noastră, poate fi întâlnită în zone apropiate de mlaştini, pe terenuri umede sau pe marginea drumurilor. Florile de cruciuliţă sunt de culoare galbenă şi înfloresc din iunie până în noiembrie. În scop terapeutic, se foloseşte partea aeriană a plantei, care conţine un număr mare de alcaloizi (iacobină, otosenină, retrosină, senecionină, acetilerucifolină), rezine şi tanini.
 
Principala acţiune a plantei este cea antiinflamatorie. Extractele de cruciuliţă au, de asemenea, acţiune antihelmintică, antiscorbutică, diuretică, emenagogă şi antispastică. Ultimele cercetări au demonstrat că alcaloizi din compoziţia acestei plante reduc diviziunea celulară, de aceea se încearcă utilizarea ei în tratamentul tumorilor.
 
Cruciuliţa poate fi folosită sub formă de comprese sau de cataplasme în caz de reumatism, sciatică şi inflamaţii produse de gută. Această plantă poate fi folosită la sfatul medicului împotriva durerilor de articulaţii, în special la persoanele în vârstă. Însă cantitatea trebuie atent controlată, deoarece poate provoca iritaţii periculoase. 

Sursa foto: sanatate.bzi.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii