Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:25 05 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrul Natura Miezul fructului de Tarap este extrem de dulce, cărnos și delicios, precum cel am cremelor de la prăjituri

ro

31 Dec, 2021 00:00 2428 Marime text
 
 
  • Aceste fructe trebuie recoltate direct din arbori, nu poți aștepta să cadă din copac (ca la durian), pentru că sunt foarte moi și se zdrobesc.
  • Tarap este un fruct cu o aromă apropiată de cea a durianului, semănând ca și gust mai degrabă cu jackfruit.
  
Un fruct nativ din Borneo (din specia Artocarpus odoratissimus) – Artocarpus înseamnă ”fruct de pâine”, iar odoratissmus – înseamnă că are un miros intens.
 
Este un fruct întâlnit frecvent în Sabah, una dintre provinciile malaeziene din Borneo, precum și în Brunei (aflat între provinciile malaeziene Sabah și Sarawak).
 
Arborele tarap crește foarte mare, până la 20-25 metri înălțime și are frunze ovalare verzi mereu, asemănătoare cu Jackfruit-ul sau ficusul.
 
Aceste fructe trebuie recoltate direct din arbori, nu poți aștepta să cadă din copac (ca la durian), pentru că sunt foarte moi și se zdrobesc.
De cele mai multe ori este bine să fie culese aproape coapte, pentru că odată culese, se coc în 2-3 zile și nu durează mult.
 
Tarap este un fruct cu o aromă apropiată de cea a durianului, semănând ca și gust mai degrabă cu jackfruit. Chiar și celor cărora nu le place durianul, le va place gustul dulce și plăcut de la tarap.
 
Interiorul acestui fruct este o adevărată operă de artă a Naturii, cu o structură centrală, ca un băț, pe care sunt prinse ”bucățile” comestibile, de consistența cremelor de prăjituri cele mai fine! (arată pe interior exact ca o dudă sau mură uriașă – am înteles de ce au fost clasificate în aceeași familie botanică!).
 
Fructul are dimensiunea unei mingii de rugby și are exteriorul acoperit cu spiculi verzi sau gălbui, moi și care nu înțeapă, dar sunt foarte ”aderenți” precum un Velcro adeziv (se prin de haine, cu multă ușurință!). Se poate ține fără probleme în mână, pentru că spinii sunt moi, nu înțeapă, iar coaja se poate îndepărta cu foarte multă ușurință, mai ales atunci când este foarte copt.
 
După îndepărtarea cojii, se ajunge la miezul extrem de dulce, cărnos și delicios, precum cel am cremelor de la prăjituri.
 
Fiecare fruct are circa 1 kg în greutate, din care circa jumătate reprezintă miezul. Miezul are culoare albă și este format din numeroase semințe îmbrăcate în pulpă cărnoasă, dulce, cremoasă, delicată și aromată. Când începi să mănânci, nu te mai poți opri, mai vrei încă o bucată, și încă o bucată, până când termini tot fructul cât ai clipi din ochi!terap4
 
Gustul cel mai bun este atunci când este proaspăt deschis, în câteva ore oxidează și se închide la culoare (maroniu), precum miezul de la mere (iar gustul nu mai este atât de plăcut).
 
Acest fruct este în sezon în lunile noiembrie și decembrie – putând fi găsit în piețele din Sabah până prin februarie-martie.
 
Costă foarte puțin, doar câțiva dolari un fruct și merită încercat, atunci când veți călători în această regiune a lumii. 

Articol și foto preluate de pe Centrulnatura.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii