Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:53 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Ce afecțiuni putem trata cu ajutorul balneofizioterapiei

ro

27 Jul, 2015 00:00 1546 Marime text
Balneofizioterapia este una dintre cele mai vechi discipline medicale, în România înființându-se, încă din secolul al VIII-lea, stațiuni balneare și minerale. Beneficiile acestei ramuri medicale pot fi acum simțite pe pielea pacienților care au nevoie de specialiștii acestui domeniu, și care nu se pot deplasa în stațiunile din țară, la Centrul Medical Artemis. Aici, specialiștii în balneofizioterapie și recuperare medicală oferă pacienților posibilitatea tratării diferitelor boli prin tehnici neagresive și neinvazive cu ajutorul aparaturii moderne ultraperformantă.
Dacă în urmă cu 25 de secole, Hipocrat susținea că “natura este cel mai bun medic și numai prin faptul că ajutăm eforturile ei, mai obținem oarecari succese”, astăzi, medici informați și dotați cu tehnici moderne, sunt datori să aplice în complexul terapeutic, factori naturali, cât și kinetofizicali. Cu atât mai mult cu cât România posedă multiple bogății de ape minerale, nămoluri, o tradiție recunoscută în acest domeniu, dar și specialiști de valoare.

Balneofizioterapia poate ajuta pacienții cu cele mai diverse afecțiuni, de la afecțiuni de tip inflamator, la cele reumatismale degenerative, sechele post traumatice, afecțiuni ale sistemului central nervos și periferic, dar și afecțiuni ginecologice. În ceea ce privește afecțiunile reumatismale de tip inflamator, la Centrul medical Artemis pot fi ameliorate și tratate sechelele dureroase articulare și abarticulare post reumatism acut cu sau fără tulburări neurocirculatorii, dar și fenomenele de distonie neurovegetativă, reumatismul poststreptococic, poliartrita reumatoidă în stadiul I, II sau III, în afara puseului, cu sau fără intervenții ortopedico – chirurgicale, spondilita anchilozanta formă centrală sau periferică, indiferent de stadiul de boală, dar și artropatia psoriazica/ artropatiile reactive.  În ceea ce privește afecțiunile reumatismale degenerative se pot ameliora simptome precum stările preartrozice la adolescenți sau la adultul tânăr, cu tulburări statico-posturale ale aparatului locomotor, insuficiența musculo-ligamentară, sechelele de rahitism, dar și spondiloza cu localizare cervico – dorso – lombară cu sau fără manifestări de blocare functională. De asemenea, se pot ameliora diagnostice precum lombalgia sau lombosciatica sub formă subacută sau cronică, de cauză vertebrogenă sau diascală, dar și gonartroza primitivă sau secundară decompensata parțial sau global, cu sau fără intervenție ortopedico – chirurgicală și artroze ale mâinilor și picioarelor.

Sechele posttraumatice

Din cauza incidenței în continuă creștere și gravității deficitului funcțional, patologia posttraumatică este tot mai frecvent întâlnită în cazuistica de recuperare unde beneficiază de condiții optime de asistență terapeutică și recuperatorie. Tot aici se încadrează și stările postortopedico – chirurgicale (artroplastii, osteotomii, tenotomii și altele).
Ca entități posttraumatice tratate în ambulator se amintesc atrofii, hipotrofii, contracturi musculare, redori articulare, anchiloze, pseudoartroze.
De asemenea, balneofizioterapia este adjuvant în afecțiuni ale sistemului nervos central și periferic precum nevralgiile de orice cauză și cu orice localizare, sechelele după poliomelită acută epidemică, în scleroza multiplă, în Boala Parkinson, dar și în multe alte probleme.

Efecte miraculoase ale balneofizioterapiei s-au observat și în diferite afecțiuni ginecologice cum ar fi anexitele, metrite, parametrite, stabilizate după trei luni de la puseu, în sterilitate secundară cu indicație medicală, în tulburări de climax, tulburaăi neurovegetative, sindrom aderențial postoperator în sfera genitală, dar și în sechele TBC genital după doi – trei ani de la stabilizare. În scop profilactic, pot beneficia de tratament pacienții care au diferite tulburări funcționale în sfera genitală cum ar fi Insuficiență ovariană cu sau fără tulburări endocrine sau cei cu dureri în această zonă.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii