Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:45 22 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alimente importante pentru o vedere sănătoasă

ro

20 Nov, 2014 12:45 1028 Marime text
Chiar dacă nu avem probleme cu ochii, este extrem de important să avem grijă de sănătatea lor, cu atât mai mult dacă petrecem mult timp în faţa unui calculator. Degenerarea maculară şi cataracta reprezintă cele mai grave pericole pentru vedere. Potrivit mai multor studii, persoanele care au un nivel redus de antioxidanţi în organism prezintă un risc mai mare de a suferi de degenerescenţă maculară. Din acest motiv, se recomandă consumul vitaminelor C (citrice, kiwi, broccoli), E (nuci, avocado), consumul de luteină şi zeaxantină (spanac, varza kale). O cantitate prea mare de carbohidraţi rafinaţi (orez alb, pâine albă, paste) creşte riscul apariţiei degenerării maculare. 
 
De asemenea, afinele, portocalele, prunele şi cireşele scad considerabil acţiunea nocivă a radicalilor liberi, precum lumina soarelui şi poluarea, care pot duce la apariţia cataractei. Acizii graşi din anumite tipuri de peste, precum somonul şi tonul, previn uscăciunea ochilor. Un aliment important se referă la morcov, care conţine beta-caroten, un carotenoid ce ţine ochii sănătoşi.

Ti-a placut articolul?

Comentarii