Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:06 17 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lumea Poeziilor Eugen Jebeleanu - Să nu...

ro

19 Mar, 2016 00:00 1718 Marime text
Să nu te bucuri, nu, prea mult
de Viaţă, de acest tumult
care te face să-ţi închipui
că nu-i tot una cu nisipu-i
să nu-ţi închipui ... Căci aşa e:
ea face dintr-o vîlvătaie
cenuşă; din cenuşă – vînt
şi din ce-i vînt face-o odaie
fără pereţi, fără cuvînt.

Despre Eugen Jebeleanu

Poetul român Eugen Jebeleanu, membru titular al Academiei Române, s-a născut pe 24 aprilie 1911, la Câmpina. A fost şi academician, publicist şi traducător.
 
Eugen Jebeleanu a urmat cursurile Liceului "Andrei Şaguna" din Braşov şi cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti. A debutat cu poezii, în anul 1927, în revista "Viaţa literară", iar doi ani mai târziu, a avut loc şi debutul editorial cu volumul "Schituri cu soare".
 
Recunoaşterea internaţională a venit odată cu apariţia volumului "Surâsul Hiroshimei", tradus în numeroase limbi. Drintre lucrările publicate de Eugen Jebeleanu, amintim "Ceea ce nu se uită", "Scutul păcii", "În satul lui Sahia", "Cântecele pădurii tinere", "Cântece împotriva morţii, "Hanibal". De asemenea, a tradus poemele lui Pablo Neruda, N.Guillen, dar şi pe cele ale lui Rainer Maria Rilke.
 
În decursul vieţii, poetul român a fost distins cu Premiul Internaţional pentru Poezie "Etna-Taormina" (Italia), Premiul Herder şi Premiul Uniunii Scriitorilor din România.

Ti-a placut articolul?

Comentarii