Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:04 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi politisti au fost dati afara din orgoliul sefului Politiei Sulina

ro

28 Aug, 2004 00:00 1631 Marime text

Sturionii si icrele negre fac legea in MI

In timp ce, in cadrul Politiei Romane, cei acuzati de acte de coruptie sunt inca in functii de conducere, in urma unui incident minor, doi lucratori ai Politiei de Frontiera Constanta au fost dati afara din serviciu * Anul trecut, doi politisti de frontiera au fost batuti chiar in sediul Politiei din Sulina * Conform declaratiilor acestora, la "actiune" a participat si seful Politiei din localitate, Vasile Sofan, despre care se spune ca este finul secretarului de stat Toma Zaharia, prim-adjunct al ministrului Internelor si Administratiei * Desi, la inceput, se parea ca lucrurile s-au rezolvat, in cele din urma cei care s-au ales cu dosar penal pentru ultraj au fost chiar cei batuti

Despre cazurile unor politisti sanctionati pe nedrept cotidianul nostru a mai scris si va continua sa prezinte opiniei publice adevarata "fata" a asa-ziselor cercetari, multe dintre ele facute la comanda. Dar de la a fi sanctionat si pana la a fi dat afara din serviciu numai pentru ca "inamicul" este o persoana cu multa influenta in Ministerul de Interne este de-a dreptul revoltator.Doi politisti de frontiera constanteni au ramas fara serviciu in urma unui incident stupid. Pe data de 22 octombrie 2003, agentul sef Marin Costel si sergentul angajat pe baza de contract Robert Tizu, din cadrul Politiei de Frontiera Constanta, au plecat din Tulcea spre Sulina cu pasagerul "Mehedinti". Deoarece cei doi nu au gasit locuri pe nava, s-au asezat la bar si, fiind in afara serviciului, au consumat cate un pahar cu gin. In bar nu mai erau si alti consumatori, astfel ca la penultima statie au cerut voie barmanitei Nicoleta Andrief sa fumeze, lucru admis de catre aceasta. La scurt timp, un alt barman, Daniel Suditu, care se pare ca este prietenul barmanitei, le-a atras atentia sa nu mai fumeze si i-a amenintat ca se duce la comandant. La replica unuia dintre tineri care a spus ca au avut acceptul barmanitei, cel dintai s-a enervat. El s-a dus si l-a anuntat pe comandantul navei, Constantin Susac, iar acesta a coborat in bar. Dupa ce au schimbat mai multe replici pe un ton dur, in cele din urma, Susac le-a spus celor doi politisti sa nu mai fumeze pentru ca acesta este ordinul lui. Asa ca cei doi au iesit afara. Cu toate acestea, probabil suparat ca niste politisti au avut tupeul sa-l contrazica, comandantul navei a anuntat prin statie Capitania Sulina despre incident, care, la randul ei, a anuntat Politia din Sulina. In alta ordine de idei, trebuie mentionat ca la Sulina exista o permanenta stare conflictuala intre politisti si politistii de frontiera.

Transportati la sediul Politiei ca ultimii infractori

Spre surprinderea celor doi politisti de frontiera, dupa acostarea pasagerului in Sulina la cheu, cei doi considerati turbulenti erau asteptati de doi agenti de la Politia din Sulina, respectiv agentii Casian si Cocos. Mai multi participanti la incident au declarat ca tinerii au fost luati si transportati la sediul Politiei ca ultimii infractori. Conform declaratiei date de catre Costel Marin, ei au fost intampinati de un individ imbracat in haine civile, care nu a vrut sa se prezinte, dar despre care a aflat ulterior ca era chiar comandantul Politiei din Sulina, comisarul sef Vasile Sofan. Trebuie spus inca de la inceput ca, in urma investigatiilor efectuate de catre reporterii nostri, prin Sulina se vehiculeaza ca Sofan este finul secretarului de stat Toma Zaharia, prim-adjunct al ministrului Internelor si Administratiei, lucru care ar explica comportamentul acestuia. Initial, fara sa stie despre ce este vorba, Sofan i-a amenintat ca le va da amenda contraventionala in valoare de 40 de milioane de lei pentru tulburarea linistii publice. Scandalul a devenit mai grav in momentul in care cei doi politisti de frontiera au refuzat sa se legitimeze pe motiv ca nici Sofan nu facuse acest lucru. Asa ca, pentru a fi mai convingatori, politistii de la Sulina au aplicat eterna metoda cu pumni.

"Spectacol" cu pumni

Dupa cum sustine Marin Costel, in timpul incidentului a fost batut de un oarecare politist pe care ulterior a aflat ca-l cheama Casian, precum si de cel care era atunci ofiter de serviciu, Dumitru Topoloveanu. Aceeasi sursa a mai precizat ca de la "spectacol" nu s-a dat la o parte nici Sofan, cu toate ca, in calitate de comandant, ar fi trebuit sa opreasca "macelul" si sa aplaneze conflictul. Deoarece cei doi tineri au spus ca sunt politisti de frontiera, pentru a-i identifica Sofan l-a sunat pe subcomisarul Eugen Giovanovici de la Politia de Frontiera. Sofan, in schimb, a avut grija ca sa faca dintr-un incident minor un adevarat scandal. Faptul ca doi politisti de frontiera au fost "ridicati" de pe cheu s-a raspandit repede prin Sulina, astfel incat, la scurt timp, la sediul Politiei au venit comisarul Romel Todireanu si comisarul Petrescu de la Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Tulcea. Cei doi au ajuns exact in momentul in care tinerii erau scosi din sediul Politiei, iar atunci cand au vazut ca lui Costel Marin ii siroia sangele pe fata, Todireanu l-a dus imediat la spitalul din Sulina. Ajuns acolo, medicul i-a dat bilet de trimitere la Medicina legala din Tulcea. A doua zi, probabil simtindu-se cu musca pe caciula, Sofan a venit la vaporul de pasageri, iar printre altele le-a propus victimelor sale sa se impace. Induplecati de atitudinea impaciuitoare a comandantului Politiei Sulina, Costel Marin si colegul sau au acceptat propunerea. In aceste conditii, Marin Costel nu a mai depus plangere impotriva politistilor agresori.

Documentare pe malul Dunarii

Poate ca lucrurile ar fi ramas asa, numai ca, asa cum prevad regulamentele, Costel Marin s-a dus a doua zi la seful Directiei Politiei de Frontiera, caruia i-a raportat tot ce s-a intamplat. In acelasi timp, la Pardina se afla si comisarul sef Vaduva, de la Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, care facea anumite cercetari, asa ca scandalul a ajuns si la urechile celor de la Bucuresti. In luna octombrie a anului trecut, a fost trimis la Sulina comisarul Eseanu de la Corpul de Control al Ministrului de Interne, care a inceput sa faca investigatii pentru a stabili vinovatia celor doi politisti de frontiera. Dupa o documentare in comun cu Sofan, Eseanu si-a format propria opinie si a venit la Constanta. A urmat audierea celeilalte parti. Dupa cum spune Costel Marin, a avut loc interogarea sa in cadrul unei anchetei interne. Totul a durat de la ora 9.00 si pana la ora 14.00. Eseanu a pornit in forta. Costel Marin sustine ca interogatoriul a fost condus de asa maniera pentru a-l scoate basma curata pe Sofan. De asemenea, se pare ca seful Corpului de Control a facut presiuni asupra lui Marin, obligandu-l, in cele din urma, sa scrie ca a baut 1200 de mililitri de gin. In acelasi timp, l-a pus sa scrie pe raport ca nu va depune plangere penala impotriva lui Sofan si a oamenilor sai. Mai mult, martori care au asistat la plecarea lui Eseanu de la Sulina spun ca Sofan i-a pus acestuia la dispozitie o salupa care l-a dus la Tulcea, oferindu-i si cateva sacose drept "suveniruri", se pare ca niste icre negre si ceva sturioni. Surse de la Sulina au afirmat ca Toma Zaharia a fost de mai multe ori la Sulina, unde a fost primit si omenit de seful Politiei, Sofan. Nu se stie daca Toma Zaharia este chiar nasul lui Sofan, dar, dupa protocolul organizat de acesta pe timpul vizitelor, asa pare. Nas la propriu ori la figurat, se pare ca Toma Zaharia ar fi dat verdictul anchetei inca de la Bucuresti. Cel putin asa reiese din modul cum a decurs ancheta.

Seful Politiei de Frontiera, chestorul principal Aurel Neagu, scos din carti

Destul de surprinzator, in loc sa se ia masuri impotriva politistilor batausi, la o luna, atunci cand a venit raspunsul Corpului de Control, cei care urmau sa fie "sacrificati" erau cei doi politisti de frontiera care si-au permis sa fumeze in barul pasagerului "Mehedinti" fara aprobare. Si nu oricum, ci erau chiar dati afara din serviciu. Corpul de Control al Ministrului de Interne le aducea la cunostinta sefilor de la Constanta ca pentru Costel Marin s-a propus destituirea, iar pentru Robert Tizu trecerea in rezerva. Raportul era semnat de seful Corpului de Control al MI, Nicolae Neagu, era contrasemnat de Toma Zaharia si semnat de ministrul de Interne de la acea vreme, Ioan Rus. Nu se stie exact motivul, numai ca raportul nu era semnat si de seful Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, chestorul principal Aurel Neagu. Atata influenta sa aiba Sofan asupra lui Toma Zaharia, incat pentru sanctionarea a doi politisti de frontiera sa nu mai fie nevoie si de acordul sefului Politiei de Frontiera?Mai mult, atat Costel Marin, cat si Robert Tizu s-au ales cu dosar penal pentru ultraj, pe motiv ca i-au batut pe politistii de la Sulina. Cum ar fi fost posibil ca niste politisti sa fie batuti chiar in sediul unitatii unde lucreaza este greu de spus. Cert este ca, si in momentul de fata, se cauta "martori" care sa sustina asemenea aberatie in fata anchetatorilor. Din informatiile pe care la avem exista totusi martori care vor sustine ca Marin Costel a fost agresat in sediul Politiei. In aceste conditii, la ora actuala, Costel Marin si Robert Tizu au ramas fara serviciu si au formulat actiune in justitie. Totodata, Marin a facut plangere la Parchet impotriva lui Sofan. (Vom reveni)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii