Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:07 01 08 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua internațională de luptă împotriva fascismului și antisemitismului, marcată astăzi

ro

09 Nov, 2015 08:44 1078 Marime text
Ziua internațională de luptă împotriva fascismului și antisemitismului este celebrată, în fiecare an, la data de 9 noiembrie. 

Pe 9 noiembrie 1938, a început un pogrom împotriva evreilor pe tot cuprinsul Germaniei, ziua intrând în istorie sub denumirea de " Noaptea de cristal". Început la Berlin, pogromul a fost organizat de trupele de intervenție rapidă ale lui Adolf Hitler. În toată Germania au fost incendiate sinagogi, au fost sparte geamurile magazinelor evreiești, cioburile de cristal fiind împrăștiate pe străzi. Mulți evrei au fost agresați fizic, alții uciși, iar peste 30.000 au fost arestați și trimiși în lagărele de concentrare de la Dachau, Sachsenhausen, Buchenwald, Birkenau sau Auschwitz. Violențele au durat 24 de ore, iar ''Noaptea de cristal'' a rămas în istorie ca începutul simbolic al Holocaustului, notează Agerpres.
 
În fiecare an, la această dată, rețeaua europeană UNITED, care luptă împotriva naționalismului, rasismului, fascismului și susține migranții și refugiații, organizează o campanie la nivelul Europei pentru comemorarea trecutului și pentru a protesta față de formele contemporane de fascism și antisemitism, conform www.unitedagainstracism.org.
 
Campania de anul acesta are drept tema „Nu am spus (că nu se va mai întâmpla) niciodată?''. Delictele și actele de violență motivate de ură sunt în creștere în întreaga Europă.
 
Sursa foto: Agerpres (Vernisajul expoziției Destine întrerupte. 70 de ani de la Pogromul din Iași) 

Ti-a placut articolul?

Comentarii