Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:09 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, marcată la Tulcea

ro

02 Apr, 2019 15:23 1704 Marime text
Marți, 2 aprilie 2019, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Dumitru Mergeani și secretarul județului, Marius Cristi Mihai au participat la o acțiune organizată de Centrul de Recuperare și Reabilitare pentru Copilul cu Handicap, cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului – 2 Aprilie, sub sloganul „Eu am OM“.

Potrivit CJ Tulcea, la eveniment au mai participat directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, Gabriel Teodosie Marinov și Laura Micu, director adjunct al aceleiași instituții aflate în subordinea Consiliului Județean și organizatoare a manifestării, cărora li s-au alăturat primarul municipiului, Constantin Hogea și viceprimarul Andaluzia Luca.

 „De Ziua Internațională a Conștientizării Autismului, mi-am dat seama că acești copii de la Centrul de Recuperare și Reabilitare pentru Copilul cu Handicap AU OAMENI care au grijă de ei! Din păcate, autismul este o tulburare a copilăriei foarte des întâlnită. Am interacționat și anul trecut, și acum doi ani cu acest fenomen, am participat la niște cursuri care s-au ținut la Sala Polivalentă prin intermediul unei organizații neguvernamentale și am văzut la fața locului cum se comportă acești copii. Nu este o boală, este o traumă, sunt copii care au nevoie de atenție, care au nevoie de o monitorizare permanentă, de aceea vreau să îi felicit pe părinții care își dedică întreaga viață pentru a-i face pe acești copii să se integreze cât mai repede.
Mă bucur că această activitate se desfășoară într-un mod instituționalizat și susțin ideea domnului director Gabriel Marinov privind constituirea părinților într-o asociație, astfel încât vocea lor să fie mai bine auzită atunci când își exprimă doleanțele. Un exemplu este cel al asociației Sweet People, a copiilor cu diabet, care au reușit să obțină anumite facilități doar prin faptul că au știut să-și spună durerea împreună“, a declarat vicepreședintele Dumitru Mergeani.

În cadrul acțiunii a avut loc un tur al centrului pentru a se înțelege modul de desfășurare a unei zile de terapie cu persoanele cu astfel de tulburări, dar și discuții libere cu specialiștii centrului.
Centrul de Recuperare și Reabilitare pentru Copilul cu Handicap funcționează din anul 2012, după un concept existent în mai mult de jumătate dintre județele țării. Conform evidențelelor DGASPC, la nivel județean sunt înregistrați 122 de copii cu tulburări de spectru autist, din care 38 în municipiul Tulcea.

Sursa foto: CJ Tulcea
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii