Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:41 02 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zilele Culturii Armâne

ro

02 Nov, 2012 11:41 2064 Marime text

În perioada 3 - 4 noiembrie 2012, Comunitatea Armâna din România va organiza la Constanţa cea de a IX - a ediţie a evenimentului "Zilele Culturii Armâne".

Acest eveniment are ca scop principal conservarea şi promovarea limbii, a culturii şi a tradiţiilor armâne.Ca în fiecare an, manifestarea are loc în Dobrogea, regiune în care se află cei mai mulţi armâni din România.

Evenimentul va începe sâmbãtã, 3 noiembrie, ora 10:00 la Biblioteca Judeţeanã cu o expoziţie de artă plastică organizată de Mariana Constantinescu Bileca şi invitaţii săi. Tot sâmbãtã, în acelaşi cadru instituţional, începând cu ora 11:00 se va desfãşura simpozionul: «Armânii: Identitate, Culturã, Alteritate». Manifestarea culturalã va continua cu 2 prezentãri de carte: cea a D-nului Prof Univ Enache Tuşa şi a D-nului George Vranã.

Zilele Culturii Armâne includ, tot sâmbãtã, 3 noiembrie ora 18:30, la Teatrul Elpys o piesã de teatru în limba armâneascã: «Conu Leonida faţã cu reacţiunea», de I.L. Caragiale, în regia domnului Toma Enache.

„Acest eveniment, care a devenit o tradiţie specific armâneascã se va încheia duminicã, 4 noiembrie, ora 09:00 la Biserica Sfântul Nicolae cu susţinerea Slujbei Sfintei Liturghii în limba armânã. Limba şi cultura armână se află în pericol, procesul de asimilare a armânilor fiind foarte accelerat în toate ţările în care trăiesc. Pentru a păstra şi conserva limba, tradiţiile şi cultura armânilor este absolut necesar să fie puse în aplicare prevederile recomandării 1333 din 1997 adoptata de adunarea parlamentară a Consiliului Europei. Elementele specifice armânilor trebuie protejate şi cu implicarea directă şi nemijlocită a statului român în contextul integrării României în Uniunea Europeană", se arată într-un comunicat al Comunităţii Armâne din România.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii