Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:14 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zeci de mii de bucuresteni, turisti navetisti pe litoral

ro

09 Aug, 2010 12:03 976 Marime text

Turismul de o jumătate de zi tinde să înlocuiască turismul de weekend, devenit, la rândul său, prea costisitor pe timp de criză. Zeci de mii de bucureşteni au ales să plece la mare dimineaţa şi să se întoarcă în aceeaşi zi, noaptea, după ce tarifele la cazare au început să crească.

Poliţiştii spun că primul val de turişti a pornit pe Autostrada Soarelui vineri dimineaţa. "Au fost vreo 20 de mii de maşini. Spre seară, aproximativ 20 de mii de maşini se întorceau spre Bucureşti. Ne-am dat seama că trebuie să ne reorientăm planul de acţiune. Nu mai aveam de-a face cu un simplu turism de weekend. Foarte mulţi, din considerente economice, preferau să nu rămână peste noapte".

Aşa se face că sâmbătă fenomenul s-a repetat. Alte 20 de mii de maşini au plecat dimineaţa din Bucureşti cu destinaţia Litoral. Noaptea, valul s-a întors spre Capitală, provocând noi aglomerări. Duminică seara, cei de la circulaţie cred că peste 70 de mii de maşini se vor îndrepta spre Bucureşti.

Poliţiştii spun că, în afara celor care şi-au petrecut weekendul la mare, foarte mulţi şi-au vizitat prietenii deja cazaţi. Alţii au preferat să rămână la hotel doar sâmbătă noaptea, din aceleaşi motive impuse de resursele financiare reduse. "Am avut o tamponare, zilele trecute, pe Autostrada Soarelui", îşi aminteşte un poliţist. "Din cauza impactului, portbagajul maşinii din faţă s-a deschis. Ştiţi ce am văzut? Nici vorbă de bagaje. Un cort, grătar, carne de mici şi de friptură. Oamenii nu mergeau la mare la hotel. Aşezau cortul, făceau un grătar, beau o bere şi se întorceau acasă".

Drumul, mai ieftin decât cazarea

Dacă în medie costul unei călătorii dus-întors cu maşina pe ruta Bucureşti - Constanţa este, în funcţie de autoturism şi de stilul de condus, în medie între 150 şi 250 de lei, aproape de media preţului unei camere de hotel închiriate pentru o noapte, se pare că mulţi bucureşteni au realizat că este mai avantajos să se întoarcă seara în Capitală, pentru a reveni pe Litoral a doua zi. Dacă avem în vedere că într-o maşină pot călători două familii, calculele scot şi mai mult în evidenţă avantajul acestei soluţii. Practic, cele două familii ar împărţi costul combustibilului, revenind fiecăreia mai puţin de 100 de lei de plătit pentru drum.

Calculele turiştilor i-au silit pe poliţişti să se reorganizeze din mers. Astfel, aproape 20 de echipaje au fost mobilizate pe drumul spre mare, în fiecare zi de la sfârşitul săptămânii. Vineri, poliţiştii au fost prezenţi în intervalul 13-24, sâmbăta de la 4.30 dimineaţa până la miezul nopţii iar duminică de la ora 12 la 24.

Sursa: gandul.info

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii