Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:35 21 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Victor Prodan, primarul oraşului Ungheni, trimis în judecată

ro

09 Dec, 2015 13:02 1521 Marime text
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor: Victor Prodan, primarul oraşului Ungheni, judeţul Mureş, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu,  dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, spălare de bani, conflict de interese,  Virgil Mailat, administrator al S.C. Solar Energy Park M&S S.R.L., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu,  dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, spălare de bani, S.C. Solar Energy Park M&S S.R.L., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu,  dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, spălare de bani, S.C. Terraflor S.R.L., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la conflict de interese.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt în perioada noiembrie-decembrie 2012, inculpatul Prodan Victor, în calitate de primar al orașului Ungheni, în baza unei înţelegeri anterioare şi cu sprijinul inculpaţilor Mailat Virgil și S.C. Solar Energy Park M&S S.R.L, a dispus deposedarea primăriei Ungheni de o suprafață de 5,94 ha în valoare de 1.077.119 lei (242.316 euro), situat în apropierea zonei industriale a oraşului, pe care omul de afaceri a construit un parc fotovoltaic.
 
Iniţial, după primirea unui avans de 15.000 euro de la omul de afaceri, inculpatul Prodan Victor, pentru a pune în aplicare planul infracţional şi  întrezărind profitul pe care îl putea realiza în nume personal și nu în numele orașului pe care-l reprezenta, a identificat, printr-un intermediar, persoanele care aveau vocație legală la constituirea dreptului de proprietate, conform Legii 18/1991.
 
Ulterior, inculpatul Prodan Victor, profitând de faptul că majoritatea celor îndreptățiți să primească 0,50 ha de teren sunt cetățeni români de etnie romă, cu insuficientă pregătire școlară, a reuşit să achiziţioneze suprafaţa respectivă la un preţ subevaluat (3.000 lei/ha), tot edilul fiind acela care s-a ocupat de intabularea “ în regim de urgenţă“ a parcelelor respective.
 
“Ajutorul dezinteresat” oferit de inculpatul Prodan Victor nu a funcționat în cazul persoanelor care au refuzat să vândă, aceștia nemaiprimindu-şi titlurile de proprietate. 
 
La data de 16 ianuarie 2013, inculpatul Prodan Victor a vândut terenul inculpatului Mailat Virgil cu suma menţionată mai sus, disimulând  astfel provenienţa infracţională a bunului respectiv, ambii inculpaţi cunoscând faptul că acesta provine din săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.
 
În perioada 11.12.2012 - 18.12.2014, inculpatul Prodan Victor, în calitate de primar al oraşului Ungheni, a aprobat mai multe referate prin care se încredințau SC Terraflor SRL, administrată de soţia sa, diverse servicii (festivități, mese) și a participat la luarea deciziilor privind efectuarea plăților, producând astfel un folos material în beneficiul firmei respective în valoare de 41.773,44 lei.
Până în acest moment, Consiliul Local Ungheni nu s-a constituit parte civilă în cauză, urmând să adopte o hotărâre în acest sens.
 
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile deținute de cei patru inculpați.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureș, cu propunere de a fi menţinute măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Ti-a placut articolul?

Comentarii