Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:36 20 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Verificări la Inspectoratul în Construcții din Constanţa şi alte judeţe

ro

09 Mar, 2016 20:10 1143 Marime text
 
Au fost găsite deficienţe de Corpul de control al primului-ministru care a efectuat verificări la 12 structuri teritoriale ale Inspectoratului de Stat în Construcții, și anume Inspectoratul Regional în Construcții București-Ilfov și inspectoratele în construcții din județele Argeș, Brașov, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Ialomița, Iași, Mureș, Prahova, Timiș și Vâlcea.
 
În urma verificărilor a fost constatată limitarea rolului statului în exercitarea controlului în domeniul calității în construcții ca urmare a unor dispoziții ilegale ale inspectorului general al Inspectoratului de Stat în Construcții și ale ministrului dezvoltării regionale și administrației publice, conform sintezei rapoartelor de control, postată pe site-ul Guvernului.
 
De asemenea, au fost înregistrate deficiențe cu privire la activitatea de constatare și sancționare a contravențiilor. În acest context, potrivit rapoartelor, personalul cu atribuții de control a aplicat un număr mic de sancțiuni contravenționale, în comparație cu numărul mare de acțiuni de control și inspecție raportat.
 
Mai mult, după cum precizează sursa citată, deși au fost constatate nereguli care, potrivit dispozițiilor legale, constituiau contravenții care se sancționau cu amendă, nu au fost întocmite procese-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor.
 
În unele cazuri, deși prin sesizările primite au fost reclamate aspecte majore de încălcare a prevederilor legale referitoare la construirea unor imobile, reprezentanții Inspectoratului Regional în Construcții București-Ilfov au declinat competența de soluționare către autoritățile administrației publice locale, iar în alte situații în care au fost reclamate aspecte minore de încălcare a prevederilor legale, cum ar fi modificări interioare ale imobilelor fără afectarea structurii de rezistență a clădirii, aceștia au efectuat verificări și au aplicat "în mod eronat" sancțiuni pentru executarea de lucrări fără autorizație de construire.
 
Au fost semnalate deficiențe legate de neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare de către personalul cu atribuții de control din cadrul inspectoratelor teritoriale în construcții a unor atribuții de serviciu, între care neverificarea îndeplinirii măsurilor dispuse prin unele procese-verbale de control.
 
Conform sintezei rapoartelor de control, "în cadrul structurilor teritoriale ale Inspectoratului de Stat în Construcții nu au fost organizate evidențe precise și complete cu privire la stabilirea și încasarea sumelor echivalente cotelor de 0,1% și 0,7% datorate de către investitori sau proprietari, potrivit dispozițiilor legale".
 
Raportul menționează că reducerea repetată a numărului de posturi a dus la un deficit de personal la nivelul tuturor structurilor ISC.
 
În vederea remedierii deficiențelor constatate în activitatea celor 12 structuri teritoriale ale ISC au fost propuse următoarele măsuri: asigurarea autonomiei ISC, în vederea garantării imparțialității în exercitarea controlului de stat în construcții, suplimentarea numărului de angajați din cadrul inspectoratelor județene în construcții, cu personal specializat în domeniile de competență ale ISC și suplimentarea corespunzătoare a bugetului instituției, elaborarea unor proceduri care să reglementeze pentru personalul cu atribuții de control din cadrul ISC activitatea de constatare și sancționare a faptelor contravenționale, precum și modalitatea de stabilire a cuantumului amenzilor aplicate, în funcție de gravitatea faptei, în limitele prevăzute de lege.  

Ti-a placut articolul?

Comentarii