Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:12 26 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vâlcov ar fi recunoscut că a primit 1,5 milioane de euro de la Theodor Berna

ro

07 Apr, 2015 20:19 812 Marime text
Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au respins marți noua cerere a DNA privind arestarea preventivă a fostului ministru de Finanțe Darius Vâlcov. Decizia instanței nu este definitivă.

Potrivit Agerpres, Darius Vâlcov a recunoscut, cu ocazia audierii în calitate de inculpat, că a primit 1,5 milioane de euro de la omul de afaceri Theodor Berna, pentru a-și exercita influența în vederea atribuirii unor lucrări către firma acestuia, Tehnologica Radion SRL, în cazul în care nu ar fi câștigat licitația, potrivit referatului prin care procurorii DNA cer arestarea preventivă a fostului ministru de Finanțe într-un nou dosar. Vâlcov a recunoscut că a primit banii atât cash, cât și prin intermediul unor societăți.

"De asemenea, inculpatul a declarat că a primit suma de 1,5 milioane euro, începând cu anul 2011, prin intermediul inculpatului Prina Minel Florin, administrator public la Primăria Slatina, acesta stabilind și modalitatea de plată. Totodată, inculpatul susține că știa de la Prina Minel Florin, Ramba Andrei Ovidiu și Șușală Lucian Petruț că o parte din bani au fost remiși și prin intermediul firmei Plus Confort SRL", se precizează în document, mai arată sursa citată.

În plus, Darius Vâlcov a formulat la DNA, pe 1 aprilie, un autodenunț în care preciza că în cursul anului 2012, după ce și-a dat demisia din funcția de primar, a discutat cu mai mulți apropiați, printre care și deputatul Daniel Ionuț Bărbulescu, despre înființarea unor firme și "dezvoltarea afacerilor în funcție de abilitățile fiecăruia".

"În cadrul respectivelor discuții, inculpatul le-a spus că îi poate împrumuta cu bani pentru a-i folosi în dezvoltarea afacerilor, dar în timp dorește să îi fie returnați. Cu privire la proveniența banilor, inculpatul a precizat că aceștia proveneau de la cele trei nunți și un botez, dar și din banii cash pe care îi avea în casă", se mai arată în referat.

Vâlcov a mai declarat și că persoanele cu care a discutat i-au propus ca o parte din profitul obținut să-i revină lui, iar el a acceptat. În plus, cu ocazia audierii în calitate de suspect, a recunoscut parțial anumite discuții pe care le-a avut cu apropiații săi, dar a susținut că a fost vorba doar de sfaturi prietenești pe care le-a dat în legătură cu înființarea și dezvoltarea unor afaceri.

"De asemenea, inculpatul nu a negat faptul că a remis sume de bani acestora, dar le-a justificat ca fiind împrumuturi, urmând ca banii să îi fie returnați de către aceștia pe măsură ce obțineau profit, iar la un moment dat să primească o cotă parte din afaceri. Totodată, inculpatul a recunoscut acuzațiile care i-au fost aduse, în sensul că 'societățile pe care eu le-am împrumut și la care urma să fiu beneficiar al unei cote părți din profit, au desfășurat activități comerciale, calitate în care eu eram incompatibil conform statului pe care îl aveam'", se precizează în referatul DNA.

Procurorii au apreciat că se impune luarea măsurii arestării preventive față de Darius Vâlcov, chiar dacă acesta a formulat și un autodenunț, deoarece faptele care i se impută prezintă un grad ridicat de pericol social.

"Fapta săvârșită de inculpatul Vâlcov Darius Bogdan, în afara gravității inerente ce derivă și din mecanismul de înființare și coordonare a respectivelor firme, inițiat și desfășurat prin intermediul mai multor reprezentanți de fapt sau a administratorilor acestora în scopul disimulării adevăratului patron, prezintă un grad ridicat de pericol social, având în vedere funcțiile ocupate de inculpat, ceea ce denotă perseverența infracțională, scopul urmărit fiind acela de a ascunde urmele faptei săvârșite și asigurarea folosului infracțiunii. Chiar dacă inculpatul s-a autodenunțat anterior pentru această nouă infracțiune, concurentă cu infracțiunea de trafic de influență pentru care în prezent este arestat preventiv, iar cu prilejul audierii a făcut o recunoaștere calificată și complexă a faptelor săvârșite, considerăm că privarea sa de libertate este necesară pentru înlăturarea stării de pericol pentru ordinea publică", susțin procurorii DNA.
 
Sursă: Agerpres
Sursă foto: obiectiv.info
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii