Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:35 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un transcontainer cu o capacitate uriaşă de încărcare a intrat azi dimineaţă în Portul Constanţa

ro

04 May, 2015 12:43 3048 Marime text
CMA CGM Litani, un transcontainer de 10.622 TEU a ajuns, în această dimineaţă (08.30), în Portul Constanţa, în Dana 123 şi va sta aici două zile. Intrarea acestui transcontainer în port are loc la doar câteva zile după sosirea transcontainerului CMA CGM Volga, tot de 10.622 TEU. Potrivit explicaţiilor lui Mihai Alexandru Crăciun, „este cea mai mare capacitate posibilă a seriei de vase ale CMA CGM construite special pentru accesul în Marea Neagră, serie deschisă anul trecut cu Danube şi Elbe”. Sursa citată menţionează, de asemenea, că astfel de sosiri „nu sunt sosiri ocazionale, ci curse regulate între Asia şi Marea Neagră. Din acest an aceşti coloşi nu mai sunt excepţia, ci regula, pentru că linia de containere Bosfor Express a fost upgradată în 2015 la capacitate dublă faţă de 2014”. Ambele containere au o lungime de 300 de metri, maximul acceptat prin Strâmtoarea Bosfor.
Conform explicaţiilor lui Doru Mihai, şef Birou Urmărire Trafic Maritim din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CN APMC), în Portul Constanţa intră lunar, în medie, 4-5 transcontainere cu lungimea de 300 de metri. CN APMC nu ţine însă o evidenţă a acestora în funcţie de TEU (capacitatea maximă de încărcare) dar, chiar şi aşa, Doru Mihai a mărturisit că este posibil ca aceste două transcontainere - CMA CGM Volga şi CMA CGM Litani, de 10.622 TEU - să fie cele mai mari din punct de vedere al capacităţii de încărcare care au intrat în Portul Constanţa.
Menţionăm că am încercat să aflăm un punct de vedere despre traficul acestor transcontainere de la directorul general al CN APMC, Valeriu Ionescu, dar acesta nu a dorit să comentete.
Mai multe detalii despre aceste transcontainere, dar mai ales despre deficienţele majore ale infrastructurii rutiere şi feroviare din România puteţi afla citind materialul „Zmeul e deja la poartă! România doarme liniștită”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii