Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:54 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un orădean a pedalat 900 de kilometri până la mare

ro

20 Sep, 2018 07:14 1041 Marime text
Un orădean şi-a făcut un cadou mai puţin obişnuit de ziua sa, informeză Adevărul.ro 

Călare pe bicicletă, Marian Pusta a străbătut ţara dintr-un capăt în altul, iar apoi, ca să fie sigur că nu va uita întreaga aventură, şi-a tatuat pe picior întregul traseu şi locurile în care a a oprit ca să se odihnească.

Marian Pusta e un şofer de TIR care de 5 ani, noapte de noapte, cară marfă pentru o firmă din Bucureşti pe ruta Satu Mare – Arad.

N-a făcut sport de performanţă, nici măcar de întreţinere, n-a câştigat premii, n-a inventat nimic notabil, nici măcar casă nu şi-a cumpărat ori ridicat până acum, când a împlinit 30 de ani, singura lui avere fiind o motocicletă.

Stă cu părinţii şi nu i se pare nimic ruşinos, ba chiar e mândru că pleacă la muncă cu pachetul pe care i-l pregăteşte mama şi cu sfaturile tatălui său, pe care îi iubeşte „ca pe ochii din cap”. Un cadou cât o aventură În realitate,însă, orădeanul Marian Pusta nu e deloc obişnuit.

De 1 iunie e în parc împreună cu alţi motociclişti ca să-i urce pe copii în şa să se distreze, şi tot cu ei donează sânge, periodic, pentru că „aşa e normal”.

Are un optimism molipsitor şi o încăpăţânare de catâr, care i-au fost de folos şi vara trecută, când a adunat în centrul Oradiei toate maşinile de epocă din oraş şi sute de orădeni, că voia el să-i ureze cel mai tare „La mulţi ani” lui Tudor, un fost coleg de-al său de muncă, pe care nici nu-l cunoscuse foarte bine, dar despre care a auzit că se îmbolnăvise pentru a doua oară de leucemie deci avea mare nevoie de îmbărbătare şi ceva bani pentru tratament.

Aceeaşi îndărătnicie l-a purtat, în această toamnă, într-o aventură pe care o va ţine minte toată viaţa.

Pentru că împlinea 30 de ani, pe 9 septembrie, Marian a decis să-şi facă un cadou mai altfel: să străbată 900 de kilometri, de la Oradea şi până la Constanţa. Nu oricum, ci pe bicicletă dar şi la pas, conştient că nu se va descurca cu toate suişurile pe două roţi, pentru că nu se mai urcase pe bicicletă de 6 ani iar nopţile, când e la volan, fumează ca un turc, chiar şi câte un pachet.


La Constanţa a ajuns mai repede decât şi-a propus, pe 7 septembrie, după ce cu o zi mai devreme a făcut un popas în Bărăgan, „îmbătat” de parfumul strugurilor de pe dealuri. La intrarea în oraş, a fost prima dată când a pornit aplicaţia de localizare de pe telefon.

A pus săgeata pe plajă şi a pornit pe traseul indicat. I-a luat o jumătate de oră şi a fost pe faleză. Acolo şi-a lăsat bicicleta şi a sărit direct în apă. A uitat de picioarele umflate, de mâinile arse de soare, de ploaia care l-a udat zile în şir, intrându-i până la oase, de degetele mâinilor pe care luaseră forma ghidonului şi nu le mai putea decleşta. „Nu pot să explic ce am simţit”, zice tânărul, pentru care aventura pe care a trăit-o e dovada că „Dacă vrei, poţi”.

La mare, a stat câteva zile, la orădean care lucra sezonier într-un local, iar la întoarcere nu a mai pedalat, ci a urcat pe tren până la Bucureşti, zăbovind doar la un prieten de-al său, tatuator, care i-a şi încrustat în piele conturul României, colorat în roşu-galben şi albastru şi traseul pe care l-a parcurs, cu tot cu opririle pe care le-a făcut.

Acasă, prietenii îl aşteptau cu o cupă şi o diplomă: "Domnului Marian Pusta, pentru un vis împlinit". „Alţii au ca amintire chefurile cu prietenii. Eu am vrut să fac ceva pentru mine şi îmi pare bine că nu i-am ascultat pe cei care au zis să renunţ.

A fost pur şi simplu dorinţa de a pedala, de a vizita şi străbate ţara dintr-uin colţ în altul, de a mă bucura de fiecare metru petrecut în natură. A fost o chestie de timp, stări şi trăiri”, mai spune orădeanul, care nu exclude ca, la următoarea aniversare să încerce o nouă aventură.

Sursă foto: Adevărul.ro





 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii