Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:57 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un deceniu de la aderarea României la Uniunea Europeană

ro

01 Jan, 2017 17:07 1417 Marime text
Astăzi s-au împlinit zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Alături de intrarea în NATO, a fost principalul obiectiv al ţării noastre după 1990. Acum un deceniu, România intra cu mari speranţe în familia europeană.
România a primit în cei 10 ani 39,8 miliarde de euro şi a contribuit la bugetul Uniunii cu 13,7 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că a primit peste 26 de miliarde de euro.
Cel mai mare avantaj al aderării îl reprezintă fondurile europene, menite să ajute la dezvoltarea ţării şi la recuperarea decalajelor faţă de statele vechi ale Uniunii, însă România  nu a reuşit să atragă toţi banii alocaţi de Bruxelles, situându-se pe ultimele locuri între ţările Uniunii la acest capitol.
Un alt avantaj al românilor este libera circulaţie în UE, dar în acelaşi timp acest lucru a însemnat şi plecarea a milioane de lucrători în alte ţări europene.
După zece ani în Uniune, România este în continuare sub Mecanismul de cooperare şi verificare pe justiţie, este în afara spaţiului Schengen, iar aderarea la moneda euro rămâne un obiectiv de viitor.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii