Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:17 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE6. Planul Roşu de Intervenţie Un autocar cu copii s-a răsturnat. Patru persoane au murit. Multe întrebări și neclarități...

ro

17 Jun, 2016 13:06 3243 Marime text
În urmă cu câteva minute s-a produs un accident grav aproape de Făgăraș. Un autocar plin cu copii s-a răsturnat. 

Conform primelor informații, în urma impactului patru persoane au murit. 
Vom reveni cu informații!

UPDATE6, ora 19.04:

Să recapitulăm. Tragicul accident produs în Braşov ne-a prins iar pe picior greșit. Autorităţile nu ştiu nici acum să spună câţi pasageri erau în autocar şi nici câte locuri avea acesta. Ce ştim sigur e că sunt patru persoane moarte.
 
Informaţiile date de diferitele instituţii se bat cap în cap: ARR susține că microbuzul avea 24 de locuri și 26 de ocupanți, cu tot cu șoferi, Ministerul Sănătăţii - 31 de ocupanţi, Poliţia - 28 locuri, dintre care patru adaugate de firmă, şi 28 de ocupanţi, ISJ Iaşi - 33 de ocupanţi la care se adaugă şoferii. Acum înţelegeţi?
 
Aşa cum vă anunţam mai devreme, un autocar a fost implicat astăzi într-un grav accident rutier pe DN1 Braşov - Făgăraş, între localităţile Perşani şi Vlădeni, din județul Brașov. Trei adulți și un copil au murit după ce microbuzul în care se aflau s-a răsturnat într-o curbă, peste parapetele care separă sensurile de mers. În afară de cele patru persoane decedate, mai sunt două în stare foarte gravă şi alte şapte cărora li s-au acordat asistenţă medicală la locul accidentului. Ulterior, ele au fost transportate la spital.
 
"ISJ a primit de la directorul Palatului Copiilor din Iasi informatiile despre accidentul grav petrecut la Brasov. Cu durere si cu ingrijorare pentru cei implicati in accident, va transmitem ca grupul din autocar era format din 34 de elevi si 2 profesori de la Palatul Copiilor din Iasi si de la Colegiul National de Arta O. Bancila, componenti ai ansamblului folcloric HORA, care se deplasau catre Arad, pentru a participa la un festival international de folclor al copiilor, "Așa-i jocul pe la noi", desfășurat la teatrul de vară din Arad (17-19 iunie). Palatul Copiilor incheiase un contract cu transportatorul pentru aceasta deplasare." se arată într-un comunicat de presă al ISJ Iași.
 
Cele patru persoane care și-au pierdut viața în cumplit accident din Brașov:
 
- profesorul Cătălin Pop (42 ani)
- tânărul coregraf Cosmin Manoilă (18-19 ani)
- șoferul Ilie Cojocaru (58 ani)
- șoferul Andrei Popa (42 ani)

 
Identitatea celor patru persoane care au decedat în accidentul de microbuz din judeţul Braşov a fost aflată, familiile celor decedaţi fiind deja informate cu privire la tragedie. Printre cei care au murit se află profesorul de muzică Cătălin Pop, de 42 de ani, cadru didactic în cadrul Palatului Copiilor din Iaşi. Acesta era unchiul Laurei Cosoi. Actriţa a plecat de urgenţă spre locul tragediei şi abia dacă a putut vorbi cu jurnaliștii.
 
Profesorul Cătălin Pop, de 42 de ani, dar şi tânărul coregraf Cosmin M., de aproximativ 18 ani, sunt printre persoanele care au decedat în accidentul de microbuz. Profesorul de muzică, cadru didactic în cadrul Palatului Copiilor din Iaşi. Pop apare pe Facebook alături de partenera sa de viaţă, şi de doi copii minori.

Pe reţeaua socială au apărut mai multe mesaje de condoleanţe după moartea lui Cătălin Pop:
 
Odihneşte-te în pace, coleg drag”
 
"Lumea culturală şi educaţională a Iaşiului va fi mult mai săracă fără talentul şi devotamentul profesorului Cătălin Pop! Cu tristeţe, echipa Ateneului Tătăraşi"
, au scris reprezentanţii Ateneului Tătăraşi.
 
Profesorul se afla împreună cu fiica sa în microbuzul groazei, fiind şi aceasta rănită. Acasă, la Iași, soția profesorului a aflat cu disperare că soțul i-a murit sub ochii nevinovați ai fetiței lor.
 
Otilia Ropota este violonistă la Opera Națională Română din Iași și mama a doi copii: un băiețel în vârstă de 7 ani și o fetiță de 14 ani. Atât ea, cât și soțul și fiica ei împărtășeau dragostea pentru muzică. Tocmai din acest motiv, joi dimineață, soțul ei, profesor de muzică și Karina, fiica lor care cântă la vioară, plecaseră spre Arad la un Festival de Folclor. Femeia spune că a fost sunată de fiica ei, care țipa și plângea.
 

"În urmă cu patru ani m-am luptat cu o formă de cancer. Am reușit să mă fac bine pentru cei doi copii pe care îi am și pe care trebuie să-i cresc. Iar acum am primit o lovitură necruțătoare. Nu știu ce rău am făcut și cu ce am greșit de pățesc toatea astea", a spus aceasta, pentru România TV.

 
O altă persoană care a decedat, şi despre care, în informările iniţiale, s-a relatat că ar fi minor este tânărul Cosmin Manoilă, un coregraf care nu lucra la Palatul Copiilor, dar care a fost de acord să meargă la Festivalul de la Arad pentru a-i ajuta pe copiii ce urmau să danseze acolo.
 
Decesul acestuia a fost confirmat de reprezentanţii Palatului Copiilor din Iaşi. Şi cei doi şoferi ai firmei Maxibus Trans SRL, din valea Adâncă, cu vârste de 58 şi 42 de ani, Ilie Cojocaru şi Andrei Popa, şi-au pierdut viaţa în tragicul accident.
 
Microbuzul răsturnat transporta copii de la ansamblul folcloric HORA din Iași. Copiii care se aflau în autocarul implicat în accidentul din județul Brașov erau de la Palatul Copiilor din Iași și se duceau la un festival folcloric la Arad, însoțiți de doi profesori. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, Palatul Copiilor încheiase un contract cu transportatorul pentru această deplasare. Până în acest moment specialiştii cred că şoferul este vinovat de tragicul accident.
 
Procurorii au deschis dosar penal, în urma accidentului mortal de astăzi, înregistrat în judeţul Braşov, şi care s-a soldat cu decesul a patru dintre pasagerii microbuzului şi rănirea a cel puţin 20 de persoane. Potrivit unui comunicat al Parchetului General, la fața locului s-a deplasat o echipă mixtă formată din polițiști și criminaliști coordonați de un procuror.
 
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă. Inițial, dosarul a fost deschis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Făgăraș, însă ancheta a fost preluată de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov, având în vedere complexitatea cauzei.
 

UPDATE5, ora 16.28:


Un număr de 12 copii, răniți în urma accidentului petrecut pe DN1, au fost internați la Spitalul Clinic de Copii Brașov. Doi dintre aceștia sunt în investigații neurologice, iar ceilalți 10 sunt în afara oricărui pericol, dar rămân în spital pentru monitorizare.
Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că unul dintre copii este în stare foarte gravă, dar deocamdată nu se pune problema mutării lui la un spital din capitală.
 

UPDATE4, ora 15.18:


”Un număr de 27 de victime, între care 20 de copii, din accidentul rutier petrecut vineri în zona localității Perșani au fost transportate la Spitalul Clinic de Urgență, Spitalul Clinic de Copiii, Spitalul Militar și Spitalul Sf. Constantin”, a declarat, pentru agerpres, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Brașov, Adrian Palaghiea. Potrivit acestuia, toate victime sunt politraumatizate și sunt monitorizate în spitalele amintite.
 
Copiii care se aflau în autocarul implicat în accidentul din județul Brașov erau de la Colegiul Național de Artă Octav Băncilă și Palatul Copiilor din Iași și se duceau la un festival. Este vorba de un grup de 31 de copii, însoțiți de doi profesori care se duceau la un festival folcloric, ce se desfășoară la Arad în perioada 17-19 iunie.
 
"Cu durere și cu îngrijorare pentru cei implicați în accident, vă transmitem că grupul din autocar era format din 34 de elevi și doi profesori de la Palatul Copiilor din Iași și de la Colegiul Național de Artă Octav Băncilă, componenți ai ansamblului folcloric HORA, care se deplasau către Arad, pentru a participa la un festival internațional de folclor al copiilor", a explicat Camelia Gavrilă, inspectorul șef al ISJ Iași.
 
Potrivit acesteia, Palatul Copiilor încheiase un contract cu transportatorul pentru această deplasare.

UPDATE 3, ora 15.00
Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
La Parchetul de pe lângă Judecătoria Făgăraş a fost înregistrată o cauză privind accidentul rutier petrecut în cursul zilei de astăzi, între localităţile Braşov şi Făgăraş, soldat cu rănirea a mai multor persoane şi decesul a patru dintre pasagerii autocarului.
Dosarul a fost preluat, având în vedere complexitatea cauzei, de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov, la faţa locului fiind deja o echipă mixtă formată din poliţişti şi criminalişti coordonaţi de un procuror.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.
Pe măsura derulării cercetărilor vom informa opinia publică.

UPDATE 2, ora 14.45:

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne, specializate în gestionarea situațiilor de urgență, au intervenit pentru salvarea persoanelor implicate în accidentul care a avut loc, astăzi, în localitatea Perșani (județul Brașov). În total, echipele MAI au transportat, la spitalele din județul Brașov, 20 de persoane.
 
Potrivit primei evaluări a echipelor medicale, în urma accidentului patru persoane au decedat, pompierii acționând, încă, pentru descarcerarea a trei dintre acestea.
 
La fața locului, s-a intervenit cu cinci autospeciale SMURD, două autospeciale de transport victime multiple (ATPVM), trei de descarcerare, o mașină de stingere a incendiilor și o ambulanță de la Serviciul de Ambulanță Județean (peste 50 de lucrători ai ISU și ai Ambulanței).
 
Apelul la numărul unic de urgență 112 a fost efectuat la ora 12.36, iar la ora 12.40 a fost activat Planul Roșu de intervenție. La fața locului a fost constituit un punct medical avansat.
 
De asemenea, două elicoptere grele (MI-17 și MI–8) ale Inspectoratului de Aviație al MAI sunt pregătite să intervină în caz de nevoie.
 
Poliția Rutieră a întrerupt traficul pe DN1 Braşov - Făgăraş, la kilometrul 205+200 de metri, între localităţile Perșani și Vlădeni pentru a facilita accesul echipajelor de intervenție. Până la redeschiderea drumului, poate fi folosită ruta ocolitoare DN73A Râşnov - Zărneşti - Şinca Nouă - Şinca Veche – Şercaia
 
Situația este permanent monitorizată la nivelul MAI, prin Centru Național de Conducere Integrată.


UPDATE 1, ora 14.08:

Tragicul accident a avut loc pe DN1, în Braşov. Trei adulţi şi un copil şi-au pierdut viaţa, iar 22 de persoane sunt rănite. Alte zeci de persoane au fost rănite, potrivit RomâniaTV.
 
Potrivit prefectului Ciprian Băncilă, a fost pus în aplicare Planul Roşu de Intervenţie. La fața locului s-au deplasat 50 de ambulanțe. 
 
Conform primelor informaţii se pare că şoferul autocarului a pierdut controlul volanului într-o curbă din cauza vitezei şi s-a izbit de parapetul de pe şosea. Circulaţia pe DN1 între Braşov şi Făgăraş este complet blocată şi s-au format coloane de maşini pe câţiva kilometri. Potrivit ultimelor informaţii autocarul avea doar 21 de locuri, dar în autovehicul se aflau 30 de persoane.
 
Mai multe echipaje de descarcerare şi echipaje SMURD se îndreaptă spre locul accidentului.
 
„Patru persoane au decedat, trei adulti si un copil. Alte 12 persoane sunt rănite. S-a pus în aplicare planul roşu la nivelul judeţului Braşov. S-au deplasat mai multe echipaje, patru ambulanţe, 8 echipaje SMURD, patru echipe de descarcerare”, a declarat Ciprian Sfreja, purtator de cuvant ISU Braşov, conform RomâniaTV.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii