Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:03 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Transcript Emisiunea Nasul din 12 aprilie 2010 Invitat Traian Basescu

ro

15 Apr, 2010 09:31 1571 Marime text

Radu Moraru: Deci practic acest discurs si ce urma să facă domnul Kaczynski, urma să dea zilnic niste lovituri istorice adversarilor săi, care multi dintre ei pot fi acuzati că au fost tăcuti de-a lungul istoriei. Sunt convins că Polonia nu moare, nu se predă, sunt un popor fabulos. Vă multumesc. Luăm o scurtă pauză. Presedintele României a sosit. În câteva minute vom fi în direct. O lume întreagă, miliarde de oameni discută în aceste zile despre tragedia poloneză, un subiect care sunt convins că niciunei

tări nu îi convine, niciunui sef de stat, pentru că este un subiect delicat, un subiect în care, dacă nu vor avea grijă, vor da nastere la speculatii si la alte nebunii. Bună seara, domnule presedinte.

Traian Băsescu: Bună seara, bine v-am regăsit si "La multi ani!", pentru că nu ne-am văzut anul ăsta, dumneavoastră. si telespectatorilor.

Radu Moraru: Christos a Înviat!

Traian Băsescu: Adevărat a Înviat!

Radu Moraru: V-am văzut prezent la Ambasada Poloniei, v-am văzut prezent si într-un alt moment. V-ati speriat când ati văzut ce se poate întâmpla nu doar unui sef de stat, ci unei elite a unei tări?

Traian Băsescu: Este greu să te mai sperii la 58 de ani, 59 de ani cât am eu, însă m-a marcat. M-a marcat cu atât mai mult cu cât, sincer vorbind, probabil presedintele Poloniei este unul dintre sefii de stat si de guvern cu care am avut cele mai consistente discutii. Si vă pot spune că ne întâlneam întotdeauna si într-un punct comun legat de istoria noastră comună, Pactul Ribbentrop - Molotov, care a afectat ambele tări - sigur Polonia a fost mult mai greu afectată, dar si România are consecinte care nu s-au sters nici acum. Si dacă veti privi ultimul document pe care l-am semnat cu presedintele Kaczynski, acel Protocol legat de Parteneriatul Strategic româno-polonez, problematica legată de Est si de securitate, si fără să fie mentionat Pactul Ribbentrop - Molotov, dar mentionându-se ca obiective comune, toate elementele care acum sunt asa cum sunt ca efect al Pactului Ribbentrop - Molotov se găsesc în acel parteneriat strategic. As putea spune că, din punctul meu de vedere, ca si coleg al presedintelui Kaczynski, eu am o frântură din testamentul său politic, pe care îmi propun să o duc mai departe.

Radu Moraru: Interesant. Ne veti spune si nouă, o veti scrie ?

Traian Băsescu: Este public... Nu, nu-i public documentul. Abia Planul de actiune va fi public. Documentul a fost semnat anul trecut si Planul de actiune, la care se lucrează, de altfel, de câteva luni de cele două guverne, va fi făcut public.

Radu Moraru: L-am cunoscut mai putin pe presedintele Poloniei, dar semănati în anumite privinte, în anumite discursuri publice.

Traian Băsescu: Poate la înăltime.

Radu Moraru: La înăltime nu-mi dau seama. V-ati înteles bine? Ne puteti spune despre el ca om, ca polonez?

Traian Băsescu: Da, am avut o relatie foarte bună cu el, mai ales că are niste rădăcini românesti de care si-a adus aminte ori de câte ori a fost la Bucuresti sau ori de câte ori am fost la Varsovia, iar sotia lui, o femeie foarte caldă. Îmi povestea sotia că au fost împreună la Stavropoleos si nu mai termina vizita de acolo. A discutat foarte mult cu măicutele de la Stavropoleos. Părintele Marchis nu era si, atunci, s-a derulat un protocol mai... precum acasă. Însă si rădăcinile din familia dânsului, cu legături în România, l-au făcut un apropiat al nostru...

Radu Moraru: Da, un bunic si un străbunic al său sunt îngropati aici, la Bucuresti.

Traian Băsescu: Da, da.

Radu Moraru: Sau în România. Unul dintre ei, sigur, în Bucuresti.

Traian Băsescu: La Bucuresti amândoi.

Radu Moraru: Credeti că era... sau l-ati simtit ca un patriot, ca un polonez adevărat, un continuator al traditiilor de lideri polonezi?

Traian Băsescu: Pe primul plan al activitătii dânsului, dincolo de consolidarea în interiorul Uniunii Europene si al NAtO, dar temă de primă mărime a fost legată de recuperarea istoriei. Si cred că toti sefii de stat din această regiune, care au lucruri neîmplinite legate de istorie, au în modul lor de actiune si actiuni care vizează recuperarea istoriei, măcar din punct de vedere moral. Iar Kaczynski a fost unul dintre acesti politicieni extrem de ancorat în vointa de a recupera istoria reală a Poloniei.

Radu Moraru: L-am văzut în două pozitii destul de dure, si anume euroscepticismul prin declaratii dure, si l-am văzut apoi prin acea vizită de solidaritate cu Georgia. Nu-i cam mult, totusi, pentru o tară care vrea să fie partener si cu UE si cu Rusia si să aibă relatii...?

Traian Băsescu: Nu. Dar Kaczynski n-a fost un eurosceptic, dimpotrivă. Însă, la negocierea noului tratat, a acelui tratat care astăzi se numeste tratatul de la Lisabona, a avut puncte de vedere extrem de puternice legate de pierderea de suveranitate în interiorul UE. Sigur, până la urmă, a trebuit să îsi acomodeze punctul de vedere cu viziunea majoritătii. Spre exemplu, una din temerile majore ale presedintelui Kaczynski a fost legată de înfiintarea Serviciului de politică externă al UE, si până când nu s-a convins că asta nu va afecta consistent politica externă a statelor din interiorul UE, a fost extrem de refractar aici, de retinut. Cum retinut a fost si cu privire la introducerea votului majoritar în Consiliu.

Radu Moraru: Vă întreb acum despre tragedie. Aveti vreo explicatie, ati discutat cu expertii români, stiti ce s-a întâmplat acolo? Ati fost comandant de navă, nu de aeronavă.

Traian Băsescu: Nu, nu m-as lansa în niciun fel de speculatii. Cred că, până la urmă, se va confirma eroarea umană. Si aici as face o paranteză: am văzut că s-a deschis cu această ocazie si dezbaterea publică despre aeronava pe care eu o folosesc - este mai veche decât a lui Kaczynski...

Radu Moraru: Eu cred că e cea mai veche aeronavă de presedinte din

Comunitatea Europeană.

Traian Băsescu: Da. tupolev-ul cu care a zburat presedintele Kaczynski era fabricat în '90.

Radu Moraru: Al dumneavoastră. e în 70 si cât?

Traian Băsescu: În '74. Deci, împlineste 36 de ani în curând.

Radu Moraru: Multi înainte să-i dorim!

Traian Băsescu: Dar vreau, exact pentru a clarifica acest lucru: este un avion foarte sigur; un avion sigur, în care mă urc cu certitudinea că ajung acolo unde mă duc. Sigur, nu vreau să îmi bat joc de inteligenta celor de meserie, care stiu că sistemele cu care poate fi modernizat nu sunt sistemele de vârf, pentru că însesi baza tehnică a avionului nu mai permite adaptarea sistemelor de vârf.

Radu Moraru: Nu putem pune de la ultimul Boeing sau Airbus...

Traian Băsescu: Nu putem pune echipamente, spre exemplu, pentru aterizare pe vizibilitate zero. taromul are astfel de echipamente pe parte din avioanele lui, acesta nu poate ateriza pe vizibilitate zero. Mai sunt micile probleme, că nu se mai găsesc piese de schimb pentru el.

Radu Moraru: Nu se fac la strungul românesc, cum făceam la Dacii pe vremuri, nu?

Traian Băsescu: Nu, însă este un avion sigur, pe fond.

Radu Moraru: Stiu, dar stiu că nu prea vă primesc pe aeroporturile din Europa decât cu derogare, fiindcă sunteti dumneavoastră.

Traian Băsescu: Nu, cu mine la bord avionul poate ateriza.

Radu Moraru: Poluează fonic.

Traian Băsescu: Da, da.

Radu Moraru: Dar nu ne facem de râs, totusi, că zburăm cu gălăgia asta de avion?

Traian Băsescu: Domnule Moraru...

Radu Moraru: Stiti de ce vă întreb, pentru că uitati, si în Polonia premierul s-a opus achizitionării unui avion si dacă achizitiona un avion, poate că acel avion - poate, spun - putea să evite o astfel de tragedie? Zic poate, că astea sunt suspiciunile. La noi tot premierul s-a opus, dar premierul tăriceanu.

Traian Băsescu: Nu, deci cred că...

Radu Moraru: Ati văzut că ministrul apărării a propus, "domnule, hai să nu mai fim..."

Traian Băsescu: Si celălalt ministru al apărării, Melescanu, si dânsul a propus înlocuirea avionului. Deci si Melescanu...

Radu Moraru: Dumneavoastră ati fi, de exemplu - vă întreb ca un cetătean până la urmă, că sunteti seful statului si as dori ca seful statului, indiferent cine e, să călătorească sigur, să nu avem si noi tragedii. Ati fi totusi pentru - nu? - achizitionarea unui avion?

Traian Băsescu: Domnule Moraru, dacă vor fi tragedii, nu vor fi din cauze tehnice. Ca să fie foarte clar. Deci, acest avion - si este bine ca românii să stie - este un avion sigur si voi zbura cu el până când România va avea conditii să aibă un alt avion.

Radu Moraru: Dumneavoastră ce piloti aveti? Militari, civili, tineri?

Traian Băsescu: Ati atins un subiect delicat si aici o să fac o interventie la premierul Boc, să... n-am vrut să creez o exceptie; spre exemplu, doi din cei trei piloti ai aeronavei nu mai sunt salariatii Romavia. O dată cu legea care interzice pensia si salariul, cei doi piloti, care au peste 60 de ani amândoi, au trebuit să plece la o companie privată, la un SRL, si Romavia îi închiriază când eu zbor sau îi închiriază pentru pregătirea aeronavei, să facă zborurile de încercare, deci....

Radu Moraru: Deci legea e nedreaptă pe ici, pe colo.

Traian Băsescu: Nu stiu, parcă mi se pare putin în neregulă ca pe aeronava prezidentială să închiriezi piloti de la un SRL.

Radu Moraru: Part-time, cum se zice asa.

Traian Băsescu: Da. Însă nu am vrut să se creeze o exceptie.

Radu Moraru: Dar sunt... aveti încredere, nu sunt la 60 de ani, poate, prea obositi?

Traian Băsescu: Puteti sa îmi spuneti ce alti piloti de Boeing 707 mai există în România?

Radu Moraru: E adevărat că... da.

Traian Băsescu: Sunt pilotii originali ai aeronavei.

Radu Moraru: Da. Dar dumneavoastră decideti peste capul comandantului de aeronavă? Că s-a tot spus, au fost speculatii...

Traian Băsescu: Am auzit această dezbatere. Să stiti că numai un presedinte iresponsabil s-ar băga peste...

Radu Moraru: Deci nu credeti în varianta: Kaczynski intră în cabină si spune, "Aterizati!"

Traian Băsescu: Nu. Mie mi-au spus anul trecut, când veneam de la Bruxelles sau nu stiu de unde veneam, au spus "nu putem ateriza pe Otopeni" si am fost foarte relaxat, întrebându-i: "dar unde putem ateriza?" si au spus, la Sibiu; foarte bine, la Sibiu, asta e. Deci nu-i...

Radu Moraru: Si v-a întâmpinat Iohannis atunci? De curiozitate, era Iohannis, vă astepta?

Traian Băsescu: trebuie să... Nu, că n-a stiut nimeni, că veneam dinspre vest, am trecut foarte aproape de Sibiu, ni s-a spus e închis Otopeniul si au spus că singurul aeroport pe care putem ateriza e Sibiul. Foarte bine, până la Sibiu, dormim aici.

Radu Moraru: Dar vi s-a întâmplat vreun incident aviatic de când zburati?

Traian Băsescu: Nu în mod deosebit, o singură dată a curs niste combustibil din rezervor.

Radu Moraru: Dar asta la sol.

Traian Băsescu: Dar pe urmă l-au lipit, la voiajul următor l-au lipit, că au intrat în rezervor si au pus mastic pe... Si altădată s-a fisurat un hublou de la cabina pilotilor, sigur că m-au informat că s-a întâmplat, că exista riscul să se spargă.

Radu Moraru: Erati în zbor si ati...

Traian Băsescu: Veneam din China.

Radu Moraru: Si ati... n-ati aterizat de urgentă?

Traian Băsescu: Nu, au găsit o solutie, să zboare mai jos, cu viteză mai mică, să nu creeze presiune suplimentară si am venit până acasă.

Radu Moraru: Da. Bun, veti fi?... Mă întorc la momentul tragic.

Traian Băsescu: Dar astea sunt întâmplări, aduceti-vă aminte că avioane noi - nu vreau să spun numele companiei, de câte ori dati dumneavoastră pe televiziuni că s-a fisurat un hublou si a rămas să-l înlocuiască, n-a mai decolat sau...

Radu Moraru: Da, sau au aterizat de urgentă.

Traian Băsescu: Sigur.

Radu Moraru: Mă întorc la momentul acesta al tragediei. E incredibil ce trăiesc polonezii, o elită - guvernatorul Băncii Nationale, sefii armatei, seful Biroului National de Servicii Secrete - funeraliile înteleg că vor fi sâmbătă.

Traian Băsescu: Probabil sâmbătă, încă nu s-a stabilit definitiv, eu cred că se asteaptă găsirea corpului sotiei presedintelui.

Radu Moraru: A fost găsit, cică, nu sunt siguri, că e o informatie dată, tot asa, la repezeală. A fost identificat, vedem dacă se confirmă, trebuie ca cineva să îl recunoască si apoi să-l aducă.

Traian Băsescu: Da.

Radu Moraru: Veti fi prezent la... nu stiu cum se ...

Traian Băsescu: Dacă se va face o ceremonie deschisă sefilor de stat, cu certitudine voi fi acolo.

Radu Moraru: Credeti că vor fi prezenti si Obama - că s-a tot vorbit ce declaratii a dat presedintele Obama...

Traian Băsescu: Cred că orice sef de stat va putea si nu va avea probleme extraordinare, va fi acolo.

Radu Moraru: Am înteles. trecem si pe politică internă putin, că mai avem după aia pe politică externă, cu scutul, cu StARt - sau să rămânem la politică externă, mă gândesc.

Traian Băsescu: Cum vreti.

Radu Moraru: Cu scutul acesta, e bun scutul ăsta în România? Acum, vedeti, îl legăm, că el a fost mutat din Polonia, Cehia, a fost mutat la noi, aici.

Traian Băsescu: Da, dacă vă aduceti aminte, în septembrie, presedintele Obama a comunicat că SUA au altă optiune, comparativ cu cea initială, cu privire la scutul antirachetă si trebuie să vă spun că noi am fost una din tările care a cerut schimbarea optiunii.

Radu Moraru: Deci ceea ce părea o veste, să zicem, delicată, sau poate chiar proastă, pentru polonezi si cehi, pentru noi era o veste bună.

Traian Băsescu: Da, acum este la fel de bună pentru polonezi si cehi, în schimb a devenit bună si pentru noi. Prin amplasarea elementelor de scut în Polonia, practic, teritoriul României nu era acoperit integral, doar putin din partea de vest a tării era protejată de eventuale lovituri cu rachete balistice sau rachete cu rază lungă de actiune. În momentul de fată, prin noul proiect, este în mod egal protejată si România, si Polonia, iar vectorii care vor fi amplasati pe teritoriul României, circa 24, vom vedea numărul, până la urmă, nu sunt destinati doar protejării teritoriului României, ci tot sud-estul Europei, zonă...

Radu Moraru: Incluzând si Polonia, si...

Traian Băsescu: Incluzând si Bulgaria, Grecia, turcia, care nu erau protejate dacă rachetele ar fi fost amplasate în Polonia.

Radu Moraru: A, în sensul ăsta, al completării, da. Bun, dar atunci ce-i cu StARt 2? StARt 2, acest atât de negociat, de greu semnat între Medvedev si Obama, de ce s-a semnat atât de greu? El e în completarea acestui scut?

Traian Băsescu: Nu, sunt lucruri diferite, este vorba de reducerea numărului de focoase nucleare la dispozitia celor două mari puteri nucleare, pentru că mai sunt puteri nucleare, dar cu un număr de focoase nucleare nesemnificativ în raport cu ce au cele două mari puteri nucleare.

Radu Moraru: De ce America dorea atât de mult si Rusia a tot negociat?

Traian Băsescu: Eu cred că amândouă au dorit foarte mult reducerea numărului de focoase, pentru că e un număr fix de focoase, numai că modernizarea continuă a acestor focoase este costisitoare, în primul rând. În al doilea rând, era un exces de armament nuclear, care există si acum, va dura până când ambele tări vor ajunge la 1550 de lovituri nucleare, de focoase nucleare, deci va fi un timp de executare a acestei reduceri sub control...

Radu Moraru: Pentru România cum e? Că e deja prea specific. E de bine sau e de rău că s-a semnat si StARt 2?

Traian Băsescu: Orice armă nucleară care nu mai există este bine pentru toti, inclusiv pentru România si trebuie spus că este evident că semnarea unui asemenea acord înseamnă încredere între cele două mari puteri nucleare.

Radu Moraru: Pot să vă întreb atunci ceva, ca o paranteză? Mi s-a părut usor neasteptat anuntul dumneavoastră din ianuarie, cred, legat de amplasarea...

Traian Băsescu: Februarie, 4 februarie.

Radu Moraru: ...noului scut. Era o decizie de mult stiută, asteptată?

Traian Băsescu: Da, da. Da.

Radu Moraru: Deci stiati, adică nu a fost ceva, v-a sunat Obama si a spus: "De mâine..."

Traian Băsescu: Cadenta a fost următoarea: în septembrie, presedintele SUA a anuntat schimbarea optiunii de protejare a teritoriului statelor membre NAtO. În octombrie a venit vicepresedintele Biden si dincolo de conferinta de presă si ceea ce a înteles presa, a venit Biden să îl sustină pe unul sau pe altul din candidati. În fapt, el a venit cu mesajul amplasării scutului, a elementelor de scut, pe teritoriul României. Asta a fost discutia de fond si principala problemă. A plecat înapoi cu punctul meu de vedere. Dacă vă aduceti aminte, era o perioadă extrem de dificilă, nu aveam guvern...

Radu Moraru: Da.

Traian Băsescu: Aveam ministru interimar la Externe. Practic, nu am avut un cerc...

Radu Moraru: Nu se stia, ... nici ei nu stiau cine va fi presedinte, până la urmă.

Traian Băsescu: Nu asta e esential. Nu am avut un cerc de politicieni cu care să mă consult. Dar stiam politica noastră generală. Abia după instalarea guvernului am pregătit membrii CSAt pentru o astfel de eventualitate, în baza a ceea ce discutasem cu vicepresedintele Biden în luna octombrie.

Radu Moraru: Deci nu a fost un anunt pripit, asa, ca o surpriză pentru toată lumea.

Traian Băsescu: Nu.

Radu Moraru: De exemplu, i-ati surprins pe rusi în momentul...

Traian Băsescu: Nu.

Radu Moraru: ...sau pe polonezi sau pe altii, când ati făcut anuntul?

Traian Băsescu: Pe polonezi, probabil, da. Dar pe rusi, sigur nu. De aceea si reactia lor a fost mai mult din...

Radu Moraru: Căldută.

Traian Băsescu: ...din mediile de linia a doua, neinformate. Nu au existat reactii la nivelul presedintelui Medvedev sau la nivelul premierului Putin.

Radu Moraru: Sau poate că si nivelul doi, trei, au zis: 'hai să reactionăm un pic, asa, că dă bine să reactionăm".

Traian Băsescu: Bun, nu a fost... Probabil ati văzut ultima declaratie a ministrului de externe Lavrov, care este edificatoare din acest punct de vedere. Elementele de scut antirachetă din România nu sunt un pericol, dar vor fi atenti.

Radu Moraru: Deci noi nu am fost o monedă de schimb în negocierile cu StARt, cu România sau cu...?

Traian Băsescu: Nici vorbă si vă pot spune acum si principalele două subiecte ale întâlnirii de la Praga cu presedintele Obama. Au fost speculatii, presedintele Obama a chemat numai "noua Europă", nu si "vechea Europă" la Praga, discută numai... Nu. Presedintele Obama stia foarte bine sensibilitatea tărilor din Est la fosta politică, poate actuală si acum, dar nedeclarată, a sferelor de influentă. Si a vrut în primul rând să ne asigure că tările din centrul si estul Europei nu au fost...

Radu Moraru: Abandonate.

Traian Băsescu: ...obiect de troc pentru realizarea StARt 2, a acordului...

Radu Moraru: Deci erau aceste suspiciuni că pentru o relatia foarte bună cu Rusia... Obama să stiti că e acuzat în SUA, de foarte multi republicani, că prea face pe plac Rusiei, inclusiv comunitatea poloneză, puternică în SUA, sunt peste 1 milion si ceva, dacă nu vreo 2 milioane de Uniunea Sovietică invada Polonia, a anuntat chestia aia cu scutul. Adică a fost ceva...

Traian Băsescu: Astea sunt chestiuni, stângăcii specifice oricărei administratii. Uitati-vă...

Radu Moraru: De început, spuneti, sau...

Traian Băsescu: Nu de început, uitati-vă la Departamentul meu de comunicare, care, legat de semnarea StARt, a spus "Vladimir Medvedev si Barack Obama", nu? Deci este o stângăcie, o neatentie. Nu cred că au vizat...A fost o coincidentă absolut

întâmplătoare anuntul administratiei Obama...

Radu Moraru: Deci nu a fost un mesaj.

Traian Băsescu: Nu, nici vorbă.

Radu Moraru: Deci Obama s-a întâlnit, am înteles... M-a sunat un disident de la Realitatea tV si a zis că, de fapt, de aceea v-ati întâlnit pentru că Obama a venit să vă arate avioanele alea F16 pe care vrea să vi le vândă. Ati vorbit si de aceste lucruri?

Traian Băsescu: Nu, nu a fost subiect de discutie si nu e, cred, nici atributiunea mea, nici a presedintelui Obama să discutăm F16 în uz, legat de achizitii. Asta e o treabă a Ministerului Apărării Nationale. Nici vorbă. Nu putea fi un asemenea subiect pe agenda discutiilor.

Radu Moraru: Dar si CSAt-ul a ajuns la o discutie, la o concluzie.

Traian Băsescu: Sigur că da. CSAt-ul a avut optiunea armatei, a adoptat-o, si vă si spun de ce a adoptat-o: pentru că, din punctul nostru de vedere, al civililor, era singura căreia îi puteam face fată financiar. Nici acesteia nu-i putem face fată financiar în mod corespunzător, pe exigentele anuntate deja de americani, dar Ministerul Apărării intră într-un proces de negociere cu Statele Unite pentru ca plata să se facă esalonat si asa mai departe.

Radu Moraru: Sunt prietenii nostri, totusi. Si noi suntem prietenii lor în Irak, Afganistan...

Traian Băsescu: Da, asa este.

Radu Moraru: Alte lucruri discutate. Ati avut si altfel de discutii, despre care vom vorbi mai mult?

Traian Băsescu: Da, Afganistanul. A fost un subiect extrem de important. Si aici poate că este un moment în care eu să explic optiunea noastră. România nu are niciun motiv să facă frumos în fata Washington-ului. Si nu ne-am mărit numărul de trupe nici ca să mă primească Obama, nici ca să-mi dea vreo decoratie. Nu. În Afganistan noi avem o zonă de responsabilitate. toate analizale ne arătau că zona de responsabilitate pe care o avem este o zonă extrem de riscantă, dacă nu ne consolidăm efectivele. Numărul de militari pe care îl avem...

Radu Moraru: Ce înseamnă asta? Chiar o zonă geografică pe care trebuie să o acoperim?

Traian Băsescu: Da. Noi acoperim zona Zabul si avem în responsabilitate 100 si ceva de kilometri de infrastructură de transport, singura pe care se poate face aprovizionarea trupelor.

Radu Moraru: Pe care trebuie să o păzim practic.

Traian Băsescu: Plus zonele laterale. Suntem în apropierea frontierei cu Pakistanul, într-o zonă extrem de dificilă, si numărul de militari pe care îl aveam în zona de responsabilitate asumată punea situatia efectivelor pe care le aveam acolo în dificultate. Nouă nu ni se măresc misiunile. Rămânem exact cu aceleasi misiuni pe care le aveam până astăzi si ne vom mări efectivele pentru a ne proteja chiar trupele noastre.

Radu Moraru: Dar nu credeti că este si multă ipocrizie pe tema asta în România? Pentru că, pe de o parte, am vorbit cu atâtia militari, aproape toti îsi doresc să meargă pe asemenea fronturi, din mai multe motive, inclusiv financiare, iar pe de altă parte, sunt o graoză care acuză... Repet, dacă întrebăm militarii, cred că 90% ar dori să participe la asemenea operatiuni. Nu vi se pare că e multă ipocrizie atunci când sunt victime, când sunt tragedii?

Traian Băsescu: trebuie să recunoastem că, totusi, fată de ce fac politicienii în alte tări legat de participarea armatelor din tările lor în teatre de operatii ca Afganistan sau cum a fost Irakul, este infinit mai zgomotos decât ceea ce se face la noi. La noi, încă există o solidaritate a clasei politice legată de obiective majore. Iar noi avem ca obiectiv, în primul rând, consolidarea reputatiei noastre în interiorul NAtO si în al doilea rând, îndeplinirea misiunilor asumate. Domnule Moraru, mie mi-ar fi fost foarte usor când am venit în functia de presedinte să spun: 'Domnule Iliescu, domnule Adrian Năstase, ati băgat armata română în Irak si în Afganistan. Eu o retrag, si aplaudati-mă popor român!' As fi fost un presedinte ticălos, iresponsabil dacă făceam acest lucru.

Traian Băsescu: "Eu o retrag si apalaudati-mă popor român". As fi fost un presedintele ticălos, iresponsabil dacă făceam acest lucru, pentru că în 2003 ne-am angajat la niste misiuni. Slavă Domnului, am dus-o până la capăt pe cea din Irak, sperăm s-o ducem până la capăt si pe cea din Afganistan. Sigur că sunt costuri, costuri materiale, costuri în vieti omenesti. Până la urmă, suntem în NAtO. Am vrut să fim în NAtO si este cea mai sigură pozitie a noastră, aceea de membri ai NAtO.

Radu Moraru: Si astăzi, pe ce se întâmplă în lumea asta, că aveti mai multe informatii ca noi, credeti că e optiunea corectă pe acre am luat-o?

Traian Băsescu: Este singura optiune pe care o aveam pentru a ne garanta securitatea. Si uitati-vă, sper că sunt destui români care au imaginea hărtii, măcar în regiunea noastră. Afganistanul nu e atât de departe. Nu e atât de departe si fostul spatiu ex-sovietic, în general un spatiu musulman, este un spatiu predispus la absorbi celule extremiste si a dezvolta extremismul. Si nu spun că asta este efect al religiei, nu. Sunt ideologi...

Radu Moraru: Zone sărace...

Traian Băsescu: Exact. Si spatiul ex-sovietic este extrem de predispus la preluarea elementului terorist. Iar dacă NAtO nu reuseste să înfrângă talibanii, dar si celule teroriste în Afganistan si Pakistan, sunt doi pasi până la Caspică si până la Marea Neagră. Sunt tări musulmane: turkmenistan, Uzbekistan...

Radu Moraru: teoria conspiratiei spune că ăstea sunt teme false - terorismul... asa, ca să...

Traian Băsescu: Da, tocmai era o temă falsă uciderea la metroul din Moscova a zeci de oameni. tocmai a fost o temă falsă 9 septembrie în SUA...

Radu Moraru: 11 septembrie. Ei scriu data invers, da...

Traian Băsescu: 11 septembrie, da. tocmai sunt teme false atentate teroriste, atentatele teroriste de la Madrid de acum câtiva ani. Deci, nu este nici o poveste, este o realitate. Din păcate, acest fenomen în crestere al terorismului a prins armatele NAtO nepregătite să îi facă fată, armate regulate, obisnuite sau isntruite să stea fată în fată cu inamicul, cum au stat în Irak. Când stau fată în fată cu alte armată le trebuiesc câteva zile să rezolve, urmează pe urmă lupta de gherilă.

Radu Moraru: Vă dau o stire de ultimă oră, sunt sigur că n-o stiti, că n-aveti telefonul aici, s-a întâmplat acum, Breaking News: Costiniu, Căsuneanu si Locic au fost eliberati. Deci s-a dat probabil verdictul la Curtea Supremă. De data asta, colegii ăia... a fost cu 9 judecători din ce stiu eu. O să vedem stirea. E un mare scandal în România si vă spun ce spune gura lumii, am vorbit cu foarte multi oameni în perioada asta...

Traian Băsescu: Gura lumii slobodă.

Radu Moraru: Nu, dar oamenii să stiti că au un bun simt, ca si în alte dăti. Două lucruri spun. Primul, si n-are legătură cu Voicu: "Domnule, noi l-am ales pe Traian Băsescu, dar a venit PD-L si guvernul în locul acestor alegeri", adică oamenii, oarecum, vă asociază, desi au fost alegeri prezidentiale, cu guvernarea si cu Emil Boc. Si doi, în cazul Voicu "să sperăm că se si termină acest film, că dacă nu, atunci s-a dus naibii orice sperantă în justitie". Întreb cu a doua, credeti că această poveste poate contribui la curătenia justitiei în societate?

Traian Băsescu: Domnule Moraru, hai să punem evenimentul ăsta în filmul lui real, pentru că toată lumea vorbeste de cazul Voicu, Costiniu, Căsuneanu, Locic. El nu a fost o tintă pentru institutiile statului. Efectul Voicu, si când spun Voicu înteleg tot ce se întâmplă, a fost un efect colateral al unei cu totul alte actiuni a statului. Dacă vă aduceti aminte, au fost doi ministri de interne care au plecat foarte repede. Lumea si-l aduce aminet pe Gabriel Oprea, dar uită că la sapte zile după plecarea lui Oprea a plecat al doilea ministru pe care l-am numit, pe Liviu Dragnea.

Radu Moraru: Dacă la primul aveam un motiv, numirea la Doi si un sfert a domnului Ardelean, la al doilea n-am aflat niciodată...

Traian Băsescu: Da, dacă o să spună el, foarte bine. Dacă nu, o să-i amintesc eu, dacă el nu spune, de ce a demisionat. Doi ministri care au refuzat să facă un joc al unor numiri la structuri de sigurantă a statului, până la urmă, asa cum sunt ele, servicii departamentale, cele din Ministerul de Interne, nu servicii nationale, ca SRI si SIE...

Radu Moraru: Dar totusi, un serviciu secret...

Traian Băsescu: Sunt servicii de informatii. Nimeni nu se întreabă de ce doi ministri au plecat si mai ales toată lumea uită de Dragnea, care a stat sapte zile ministru de interne, după care a venit la mine dându-mi explicatia de ce îsi prezintă demisia.

Radu Moraru: Credeti că a fost sincer cu dumneavoastră cand v-a spus?

Traian Băsescu: Cred că da, pentru că motivele au fost aceleasi ca la Oprea.

Radu Moraru: OK. Nouă însă ne-a spus atunci, domnule., bugetul, chestii...

Traian Băsescu: Da, poate va spune cândva si de ce a demisionat în mod real. Si aduceti-vă aminte că pe urmă au început niste discutii cu oameni care au arhive, au acces în arhive sau oameni care primeau informatii de la Mos Crăciun. Vă aduceti aminte celebrele... Da, "mă duc, mă asez în pat si vine Mos Crăciun si îmi dă informatii".

Radu Moraru: Spuneti că la asta statul s-a autosesizat.

Traian Băsescu: Structurile statului nu cred în Mos Crăciun.

Radu Moraru: Nu?

Traian Băsescu: Nu. Si de la aceste întâmplări, de la demisiile celor doi ministri, plus de la Mos Crăciun care aducea unui politician în vogă la un moment dat informatii au reactionat structurile statului si au pus sub supraveghere infectia de la Interne.

Radu Moraru: Si asa a căzut în plasă în acest proces de protejare a institutiilor statului de către alte institutii ale statului a apărut si cazul Voicu despre care vă rog să mă credeti că eu am aflat de la televizor, pentru că nu e treaba mea. treaba mea sunt problemele de sigurantă natională, am stiut despre interventia SRI pe problema ce se întâmplă la Interne. În procesul supravegherii si a încercării de a curăta ce se întâmpla acolo a apărut colateral, ca un caz de coruptie, si cazul Voicu, care a mers însă la Parchet. Deci, obiectivul a fost cu totul altul. S-a început de la penetrarea de către oameni care utilizau un serviciu, penetrarea acestui serviciu cu oameni pusi si ati auzit, probabil, public, că ia uite, Blaga, răul ăsta, îi curătă... Sigur că toată clientela aceea sau toti oamenii unuia dintre cei învinuiti, ai domnului Voicu sau cei suspectati au fost scosi din functiile importante în care fuseseră pusi. Dar a fost o operatiune de sigurantă natională. Ce s-a întâmplat pe urmă, mergându-se în cazul Voicu, Căsuneanu, judecătorul Costiniu, Locic, au fost colaterale actiunii principale. Statul a reactionat pe o vulnerabilitate de sigurantă natională.

Radu Moraru: Vă amintesc ceva. Ati spus înainte cu o lună de zile de a fi primul tur al alegerilor, aici la masa asta, ati vorbit de acest Voicu, Mitică Iliescu...

Traian Băsescu: Mitică Iliescu, da.

Radu Moraru: N-ati... Vă întreb, puteati folosi acele informatii în campania electorală?

Traian Băsescu: Numai cele de sigurantă, despre cele legate de coruptie n-am stiut. N-am stiut, nu erau treaba mea.

Radu Moraru: Deci, după aceea le-ati aflat.

Traian Băsescu: Le-am aflat când le-ati aflat si dumneavoastră...

Radu Moraru: Stenogramele...

Traian Băsescu: Când au început să-i cheme la Parchet. Si să nu vă gânditi că la mine vine cineva cu redările discutiilor, mie pe sigurantă mi se prezintă o pagină dimineata...

Radu Moraru: O sinteză, practic.

Traian Băsescu: O sinteză si atât. Este adevărat, tot în baza informatiilor care existau, l-am avertizat pe domnul Geoană, "Să nu îndrăznesti să vii cu Voicu să fie ministru de interne".

Radu Moraru: Asta când?

Traian Băsescu: Când s-a pus problema numirii dânsului, am aflat-o din relatia cu partidele si l-am sunat. Norocul a fost că în Biroul Permanent al PSD, Voicu a pierdut la vot. Dar îl avertizasem pe domnul Geoană să...

Radu Moraru: Deci când erau alegerile, Geoană stia de la dumneavoastră că nu e cazul să vină...

Traian Băsescu: Stia foarte bine, da.

Radu Moraru: Când erau alegerile în interior, să vadă dacă e Voicu sau e Gabriel Oprea.

Traian Băsescu: Stia perfect, da. Stia si eu avertizasem că nu îi primesc jurământul dacă trece prin Parlament.

Radu Moraru: Dar credeti că acest Voicu - noi l-am găsit sublocotenent sau ce era el pe la revolutie, am făcut traseul, cum a devenit el puternic. totusi, până la urmă, e o piesă mică. De unde stie el ce stenograme primiti dumneavoastră, ce ajung la dumneavoastră si de unde stie...?

Traian Băsescu: Dar în primul rând, la mine nu ajung stenogramele. ... Nu ajung.

Radu Moraru: El spune: "transcripturile astea nu ajung la Traian Băsescu".

Traian Băsescu: Nu, nu ajunge niciodată vreun transcript, pentru că nu e treaba mea. treaba mea sunt problemele de sigurantă. Si într-adevăr, când am stabilit cu Serviciul Român de Informatii că infectia de la Interne trebuie scoasă, a fost o actiune care tinea de siguranta natională.

Radu Moraru: Aici v-ati dat acordul. În rest, spuneti că nu stiti de Costiniu, de...

Traian Băsescu: Nu. Eu am aflat de la... când au început să îi cheme la DNA.

Radu Moraru: Întrebare: unul dintre ei, Costel Căsuneanu, e tot dat ca prietenul dumneavoastră.

Traian Băsescu: Asa este, îl cunosc, dar asta nu înseamnă că mă amestesc în treburile justitiei.

Radu Moraru: Nici nu v-a informat cineva: domnule, vedeti că o să fie prietenul dumneavoastră, o chestie delicată?...

Traian Băsescu: Domnule Moraru, si dacă m-ar fi informat, nu puteam spune unui procuror: "Nu vă atingeti de domnul Căsuneanu". Nu puteam.

Radu Moraru: Dar puteati să îl avertizati pe prietenul dumneavoastră?

Traian Băsescu: Nu as mai fi presedintele României dacă as face-o. Cum poti să...

Radu Moraru: Grea situatie.

Traian Băsescu: Cum poti să îti trădezi propriile structuri ale statului? Sunt structurile statului, iar presedintele României e seful statului.

Radu Moraru: Sunteti tot timpul seful statului sau uneori sunteti si prizonier al propriei tări? Dar în sensul bun, în sensul că...

Traian Băsescu: Esti prizonierul functiei, de multe ori.

Radu Moraru: Nu poti face chiar tot ce vrei.

Traian Băsescu: Nu. Si încercările de a mai face câteodată ce doresc...

Radu Moraru: Am văzut că vreti să fiti dictator, dar nu prea v-au lăsat...

Traian Băsescu: Încercările de a mai face câteodată ce îmi doresc, mai un restaurant, mai... sunt întotdeauna esecuri. Asa că...

Radu Moraru: Da. totusi, întrebam, acest Voicu, atât de mic în angrenajul ăsta, cum de e totusi cu atâta fortă? Adică poate el să... Cel mai socant mi se pare judecătorul de la Înalta Curte, pe care îl chema - dădeam exemplul asta, am doi cătei, nici unul nu vine când îl chemi, dacă nu mă port frumos cu el - ăsta venea ca un cătel, nici nu stiu de care, ca să nu supăr căteii.

Traian Băsescu: Domnule Moraru, nu as vrea să discut cazul colateral de coruptie care a pornit de la o realitate de sigurantă natională.

Radu Moraru: Dar v-a socat ceva în tot ce ati văzut prin presă, dincolo de siguranta natională?

Traian Băsescu: Da, da.

Radu Moraru: Cazul ăsta, asa, telenovela asta.

Traian Băsescu: Da, da, m-a surprins până unde s-a ajuns, a fost o surpriză.

Radu Moraru: Dar nu sunteti totusi un naiv, bănuiesc că aveati bănuieli că la noi, coruptia este de jos până sus.

Traian Băsescu: Nu, eu as da un... as atentiona asupra unui alt lucru. Dacă vă aduceti aminte, am fost un om care i-a sustinut foarte mult pe constructorii români. Si vreau să vă spun că nici Căsuneanu, nici Umbrărescu, nici Euroconstruct nu au lucrat niciodată la Ministerul transporturilor cât eu am fost ministru. Ei au intrat în Ministerul transporturilor în timpul domnului Mitrea, probabil, pe bune contracte, în conditii legale, nu... Asta, ca să clarific tentatia multora de a merge în istoria perioadei când eram ministrul transporturilor. Umbrărescu si Căsuneanu nu au lucrat nici când eram primar general al Capitalei, nu s-au putut apropia de Bucuresti. Euroconstructul l-am găsit din timpul domnului Lis, când eram la Primăria Capitalei, era una din firmele bune, din cele 300 si ceva. După ce am scuturat copacul, au mai rămas sase care să lucreze în Bucuresti si au rămas printre cele sase. Însă asta nu mă... deci i-am sustinut pe constructori foarte mult. Pentru că erau conditii care, practic, scoteau firmele românesti, veneau firmele străine, cu un laptop si un inginer, aveau sute, mii de kilometri de autostrăzi sau de drumuri nationale reabilitate si era conditie să ai experientă ca să faci ceea ce e de făcut. Si la un moment dat i-am sustinut foarte mult. Din păcate însă, unii au ajuns să fie lacomi. Si când pierd licitatii, se duc la instante, blochează lucrările, , încearcă, pe urmă, cu aranjamente, să îsi obtină contracte pe care nu le-au obtinut în licitatie. Si asta m-a supărat profund, m-a supărat si nu vor mai avea în mine un sustinător, până când nu ajung si la etică.

Radu Moraru: Nu, dar cea mai bună dovadă...

Traian Băsescu: Etica de a face o lucrare de bună calitate si de a o câstiga cinstit, nu cu interventie în instante. Credeti că acesta este singurul caz? Nu. Am înteles un mecanism pe care l-au declansat si îi si avertizez public: să se oprească, pentru că nu mai merge.

Radu Moraru: E nenorocirea asta, cu blocajul în justitie. Vă dau cel mai bun exemplu: Satu Mare este un municipiu care a avut primar întotdeauna la putere, că era PSD sau UDMR, având în vedere că ori PSD, ori UDMR tot timpul au fost la putere.

Traian Băsescu: Da.

Radu Moraru: Păi, să stiti că arată dezastruos, de exemplu, Satu Mare. De ce? Că sunt blocate lucrările. Pe când Brasovul, care a avut primar patru ani în opozitie - Scripcaru - care a făcut minuni. Deci, nu tine de guvern, neapărat, când...

Traian Băsescu: Nu.

Radu Moraru: Dacă edilul stabileste un contact bun cu constructorii... Deci, trebuie să fie si constructorii si edilul.

Traian Băsescu: Da.

Radu Moraru: Dovada cea mai bună este că a sustinut constructorii si drumurile din România arată cum arată. Au si vina mare constructorii.

Traian Băsescu: Categoric, da.

Radu Moraru: Dar magistratii, v-ati explicat, Viorica Costiniu de ce vă ataca dea lungul... era foarte supărată pe dumneavoastră. Acum poate să spună...

Traian Băsescu: Nu e singura...

Radu Moraru: "Traian Băsescu l-a urmărit pe sotul meu, l-a introdus în gura lui Voicu si acum..."

Traian Băsescu: Domnule Moraru, întelegeti că acest efect Voicu, cu tot lantul, a apărut dintr-o întâmplare. Nu ăsta a fost obiectivul SRI. Ei, când au sesizat că apar elemente de coruptie, au trimis la DNA. Ce au făcut procurorii cu informatiile primite de la SRI, vedem.

Radu Moraru: E treaba lor.

Traian Băsescu: E treaba lor. Însă ei au actionat pe un caz de sigurantă natională, pe ce se întâmpla la Ministerul de Interne.

Radu Moraru: Grav ce se întâmpla.

Traian Băsescu: Da.

Radu Moraru: Vă întreb acum de ce spune gura lumii: multe din esecurile locale, vorbesc acum, pe unde mergi prin tară, ale guvernantilor de astăzi - fie că sunt UDMR, că sunt PD-L - vi se pun în cârcă.

Traian Băsescu: Păi, ce, fac eu?

Radu Moraru: Credeti că e corect sau nu?

Traian Băsescu: Păi, cu ce mă ocup eu din administratia locală?

Radu Moraru: Nu vă ocupati, pe de o parte. Pe de altă parte, însă, ati numit Cabinetul Boc IV.

Traian Băsescu: Asta este cu totul altceva si eu nu spun că este cabinetul cu oameni perfecti. Însă este un cabinet care si-a asumat să treacă printr-o perioadă de criză, si-a asumat. Oamenii ăstia nu sunt cei mai fericiti din lumea asta, dar au câstigat. Sigur, au si vrut să fie la putere. Pentru că, aduceti-vă aminte, PSD-ul a dat si a fugit de la putere, a fugit pur si simplu. PNL-ul nu vrea să audă. Ei spun asa: "Stăm în opozitie cât e greu, tocăm la guvern si cu asta basta, e usor să faci politică". Dacă au oameni mai destepti, să vină la guvernare, le-o spun si acum.

Radu Moraru: Interesant.

Traian Băsescu: Da.

Radu Moraru: Deci, nu refuzati...

Traian Băsescu: Dacă stiu ce e de făcut, în mod deosebit liberalii, să vină la guvernare, i-am invitat de atâtea ori. Nu vor să vină, foarte bine, să stea acolo, să-si facă treaba de opozitie, dar nu poti să vrei să fii ca la putere, dar făcând-o pe opozantul. Asta nu se poate. Deci, stau în opozitie, asta le-a fost optiunea, asta le este optiunea, să stea în opozitie...

Radu Moraru: Dar vă asumati si partea negativă a guvernării.

Traian Băsescu: Categoric îmi asum, pentru că eu am desemnat acest guvern.

Radu Moraru: Înseamnă că nu veti câstiga al treilea mandat de presedinte al României.

Traian Băsescu: Nu asta e problema, domnule Moraru.

Radu Moraru: Nu, dar la un moment dat, credeti...

Traian Băsescu: Marea problemă este că se si duce o politică de discreditare a tot ce face guvernul, pe două mari trusturi: pe trustul REALItAtEA si pe ANtENE. Nu le atac, e o constatare. Eu nu mă duc la ei demult...

Radu Moraru: Bine, acolo ati fost acuzat dumneavoastră. de către Radu tudor că - repet, cu subiect si predicat - că dumneavoastră. spălati bani cu Căsuneanu. Când am auzit că seful statului meu, România, spală bani cu Căsuneanu, eu am rămas socat.

Traian Băsescu: A mai fost un domn care mă dusese în trafic de armament, în campanie. Dar tot... Ăstia sunt, asa înteleg...

Radu Moraru: Prinde discreditarea asta? Pielea dumneavoastră. a simtit-o în campania electorală, când se spuneau toate grozăviile?

Traian Băsescu: Nu.

Radu Moraru: Nu prinde la public?

Traian Băsescu: Nu.

Radu Moraru: Nu?

Traian Băsescu: Nu. Asta nu. Prind altele, dar asta n-a putut crede nimeni, că...

Radu Moraru: Nu asta. Dar zic, în sensul dacă aceste campanii vor avea si un efect. Că până la urmă, au avut efectul că au mintit poporul cu televizorul, când au spus că presedintele statului este altul decât dumneavoastră., ceea ce ei stiau că nu e asa.

Traian Băsescu: Da. Bun. Pe 50% din români i-au păcălit, pe alti 50% nu i-au păcălit, asta e realitatea.

Radu Moraru: Dacă, la un moment dat, veti fi pus în situatia... Pentru că sunt unii care sunt supărati pe bune.

Traian Băsescu: Da.

Radu Moraru: Adică, domnule, câstigă mai putin. Oamenii nu înteleg reforme, nereforme...

Traian Băsescu: Domnule Moraru...

Radu Moraru: "Domne, câstig mai putin, sunt supărat, ies în stradă".

Traian Băsescu: Domnule Moraru...

Radu Moraru: Sub o presiune socială, un milion de oameni în stradă, bolnavi, cu perfuzii, cu liderii de sindicat, si ei legati la cap si cu perfuzii în mână, cei care erau patroni la REALItAtEA - da? - sub o asemenea... Veti face un gest, la un moment dat, să zicem, de a-l da la o parte pe Emil Boc sau de a face o remaniere sau...

Traian Băsescu: Nu. Atâta timp cât Emil Boc duce procesul de reformă, asa cum poate să-l ducă, pentru că e într-un mediu extrem de ostil: mediu sindical, mediu mediatic - pe cele două trusturi nu se prezintă decât partea cea mai rea si se încearcă, dacă vreti, o demoralizare a populatiei, să nu mai vadă nicio solutie, e pierdută tara, e pierdut poporul. În orice caz, dacă românii vor cădea în această plasă, trebuie să stie că nu vor găsi politicienii care să sacrifice tara. În momentul de fată, partidele aflate la guvernare nu sunt dispuse să sacrifice tara. A sacrifica tara înseamnă să măresti salarii, să măresti pensii, înseamnă să o distrugi. Adică, ce au făcut

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii