Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:10 17 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tenorul Luciano Pavarotti ar fi împlinit 80 de ani (video)

ro

12 Oct, 2015 08:10 1109 Marime text
Luciano Pavarotti s-a născut la 12 octombrie în 1935, la Modena, în familia unui brutar. În copilărie a făcut mult sport, fiind toată viața un pasionat de fotbal, tenis și călărie. A studiat pedagogia la Scuole delle Magistrale din Modena și a fost profesor la școala din localitate. Ulterior, a urmat studii muzicale cu Arrigo Pola și Ettore Campogalliani, potrivit Agerpres.
Primele influențe muzicale provin de la înregistrările tatălui său, majoritatea erau tenori foarte în vogă în acea epocă — Beniamino Gigli, Giovanni Martinelli, Tito Schipa, Enrico Caruso. Idolul lui Pavarotti a fost tenorul Giuseppe Di Stefano. Când avea aproape nouă ani a început să cânte împreună cu tatăl său în corul unei mici bisericuțe. În tinerețe a luat câteva ore de canto.
Pasionat de sport, după ce și-a luat licența la Scuole delle Magistrale, era interesat serios de o carieră de fotbalist ca portar, dar mama l-a convins să devină profesor. A predat într-o școală primară vreo doi ani, dar a realizat că pasiunea lui rămâne muzica. Mentorii săi în bel canto au fost Arrigo Pola și Ettore Campogalliani. Primele sale apariții în public au fost în corul de la Teatro de la Comuna, din Módena, și mai târziu în La Coral de Gioacchino Rossini, unde și-a demonstrat talentul, potrivit cinemarx.ro.
A debutat pe 29 aprilie 1961, pe scena Operei Reggio Emilia, cu rolul Rodolfo din opera ''Boema'' de Puccini. Rolul lui Rodolfo i-a adus multe satisfacții, a fost cartea lui de vizită. Consacrarea absoluta a venit cu rolul lui Tonio din opera ''Fata regimentului'' de Gaetano Donizetti, alături de soprana australiană Joan Sutherland, cu o arie dificilă, care l-a adus pe prima pagină din The New York Times.
A cântat pe marile scene ale lumii alături de voci consacrate aparținând tuturor genurilor muzicale. Printre partenerii săi de scenă s-au numărat Bryan Adams, Jon Bon Jovi, Boyzone, U2, Mariah Carey, Eric Clapton, Joe Cocker, Gloria Estefan, Elton John, Eros Ramazzotti, Sting, Andrea Bocelli, Liza Minnelli, Frank Sinatra, Michael Jackson.
A jucat în filme (''Yes Giorgio'' — 1981 și ''Rigoletto'' — 1982) și a scris câteva cărți cu tentă autobiografică, dintre care amintim: ''Povestea mea'' (1981) și ''Grandissimo Pavarotti'' (1986).
Faima mondială a cunoscut-o alături de tenorii spanioli Placido Domingo și Jose Carreras, în seria de concerte ''The Three Tenors''. Primul a fost organizat la Roma, cu prilejul finalei Campionatului Mondial de Fotbal. În august 1999, Pavarotti a susținut un concert la București, organizat cu ocazia ''eclipsei de soare a Mileniului''. Data de 12 octombrie 2005, ziua celei de-a 70-a aniversări, a marcat retragerea lui Luciano Pavarotti din viața muzicală.
Luciano Pavarotti a fost singurul cântăreț de operă care a vândut mai mult de 100 de milioane de discuri. La 2 iunie 1988 a fost numit Cavaliere di Gran Croce Ordine al Merito della Repubblica Italiana. A fost căsătorit cu Adua Verona, cu care a avut trei fete — Lorenza, Cristina și Giuliana — și cu Nicoletta Mantovani, cu care a avut încă o fiică — Alice.
Artistul a murit în 2007, din cauza unui cancer, la vârsta de 71 de ani.
sursa foito: classicfm.ro

Luciano Pavarotti: 'E Lucevan Le Stelle'

Ti-a placut articolul?

Comentarii