Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:31 21 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Telescopul Hubble a reușit „să fure” imagini dintr-o furtună spațială

ro

10 Sep, 2016 15:32 1150 Marime text
Telescopul Spaţial Hubble al NASA a reușit să capteze o imagine dintr-o furtună de gaze strălucitoare şi praf întunecat, produsă într-una dintre galexiile satelit ale Caii Lactee, Marele Nor al lui Magelan (MNM), potrivit Agenţiei Spaţiale Europene, citat de hotnews.ro.
 
Scenă furtunoasă arată un incubator stelar cunoscut sub numele de N159. Această regiune conţine multe stele tinere cu activitate ridicată. Ele emit lumina ultravioletă intensă, care face că hidrogenul din apropieresa strălucească, şi torenţi de vânt interstelar care taie margini, arce şi filamente în materialul înconjurător.
 
În inima acestui nor cosmic se află Nebuloasă Papillon, o regiune în formă de fluture. Se crede că acest obiect mic şi dens este strâns legat de primele etape ale formării masive a stelelor.
 
Imaginea a fost realizată de instrumentul Advanced Camera for Surveys al Hubble. Regiunea a fost fotografiată anterior de instrumentul Wide Field Planetary Camera 2 al Hubble, care a dezvăluit în premieră existenţa Nebuloasei Papillon, mai spune sursa menționată.

Ti-a placut articolul?

Comentarii