Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:54 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teatrul de Stat Constanţa participă la Festivalul Internaţional de Teatru de la Oradea

ro

18 Sep, 2018 16:19 2077 Marime text
Cu o săptămână înainte de începutul stagiunii 2018 – 2019, Teatrul de Stat Constanţa participă la Festivalul Internaţional de Teatru de la Oradea (FITO), la categoria Spectacole mari invitate. Este vorba despre spectacolul EUTOPIA, de Yannis Margaritis, după Aristofan.
 
Potrivit reprezentanților Teatrului de Stat Constanța, regizorul grec a realizat un colaj din cinci piese ale lui Aristofan, dintre care o parte au fost acum traduse pentru prima oară în România. Traducerile sunt semnate de Alexandru Miran și Livia Buzoianu. Cele trei piese care alcătuiesc substanţa sunt „Acarnienii”, „Lysistrata” şi „Plutos”, câteva monologuri provenind din „Pacea” şi „Adunarea femeilor”.
Aristofan (446 – 386 î.Ch.), supranumit „părintele comediei” sau „prinţul comediei antice” era temut pentru capacitatea de a-i ridiculiza pe contemporanii săi, multe dintre piesele sale erau considerate calomnioase, iar unele au fost evitate de teatre, până în zilele noastre, pentru caracterul uşor licenţios.

”Spectacolul Eutopia este unul interactiv, în mai multe rânduri spectatorii fiind invitaţi să voteze alături de personaje. De asemenea, numeroasele momente corale fac din Eutopia aproape un musical.
Regizorul Yannis Margaritis spune despre creaţia sa: „Eutopia este locul ideal, este acel loc din fanteziile noastre, din visele noastre, poate acel loc al trecutului total inocent. Am vrea să ajungem în Eutopia noastră, dar este întotdeauna un pic mai departe. Contextul în care se desfăşoară piesa şi spectacolul este războiul, de fapt războiul civil. Acesta, în combinaţie cu marea corupţie a politicienilor din administraţia de stat, ne provoacă depresia. Din păcate, dramaturgul antic Aristofan este absolut contemporan”.
Distribuţia este numeroasă, formată din 28 de actori. Scenografia este semnată de Carmencita Brojboiu, asistată de Lăcrămioara Dumitrașcu, muzica a fost compusă de Dimitris Ikonomakis, iar coregrafia a fost realizată de Eddie Lame” - au mai transmis reprezentanții Teatrului de Stat Constanța.

 
Reprezentaţia din cadrul FITO va avea loc în aer liber, în Piaţa Regele Ferdinand din Oradea, în data de 29 septembrie.

În weekend-ul următor, Teatrul de Stat Constanța va deschide stagiunea 2018 - 2019.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii