Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:24 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sute de sancțiuni aplicate în acest sezon estival în urma controalelor efectuate în unităţi de turism, unități de alimentație publică și tabere școlare

ro

06 Sep, 2018 17:53 1321 Marime text
În sezonul estival, inspectorii sanitari de stat au aplicat 539 de sancțiuni contravenționale în urma controalelor efectuate la nivel național în unităţi de turism, unități de alimentație publică și tabere școlare, transmite Ministerul Sănătății. 

Astfel, din 1 iunie  și până în 15 august 2018, în cadrul unor acţiuni de control au fost verificate 58 de tabere şcolare şi 2829 de unităţi de turism (578 unităţi de cazare hotelieră, 688 pensiuni turistice, 1442 unităţi de alimentaţie publică, 51 unităţi de alimentaţie colectivă, 33 unităţi de catering, 37 campinguri).
 
Pentru deficienţele constatate au fost aplicate un număr de  539 de sancţiuni contravenţionale  din care, 295 avertismente, 243 amenzi în valoare de  211 mii lei și au fost impuse măsuri cu termene precise de remediere. Într-un singur caz  s-a luat decizia de suspendare a activității.
 
Echipele de control au verificat respectarea normelor de igienă şi sănătate publică în taberele şcolare şi studenţeşti, precum şi respectarea prevederilor normelor de igienă în unităţile de cazare (hoteluri, moteluri, pensiuni, camping), în special în cele care organizează activităţi similare taberelor şcolare. S-a mai verificat şi respectarea legislaţiei în vigoare aplicabilă unităţilor de alimentaţie publică şi colectivă.
 

”În urma verificărilor s-a constatat că, în cazul a 11 unităţi aprovizionarea cu apă prin rețelele publice și cele proprii era necorespunzătoare, 6,8% din blocurile alimentare controlate aveau spaţii insuficiente şi necorespunzătoare, iar în 3,03% din unitățile verificate activităţile de curăţenie, dezinfecţie şi deratizare nu erau efectuate corespunzător. Mai mult, în cazul a 2,22% dintre unități s-a constatat neasigurarea în cantități suficiente a produselor biocide și a celor de curățenie, precum și utilizarea incorectă sau conform instrucțiunilor producătorului a acestor produse. De asemenea, 3,69% din personalul angajat în unitățile verificate nu avea efectuat examenul medical obligatoriu şi nu avea completate fișele de aptitudini, iar 10,79% din personal nu avea efectuate cursurile de instruire privind însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă, cu consecinţe asupra sănătăţii consumatorilor, în special în apariţia focarelor de toxiinfecţie alimentară sau ale altor boli digestive” - au mai transmis reprezentanții Ministerului Sănătății.

 
De asemenea, în unele unități s-a mai constatat existența unor spaţii neigienizate de depozitare a lenjeriei, circuite funcţionale  necorespunzătore, lenjerie insuficientă sau parţial deteriorată, neasigurarea circuitului corespunzător în spălătorie, neefectuarea verificării stării de igienă şi sănătate a personalului la intrarea în activitate, neutilizarea echipamentului de protecție curat și complet pentru personal și întocmirea necorespunzătoare a meniurilor.
 
Acţiunile de control în unităţile de turism, precum şi cele de recontrol în unitățile în care s-au constatat nereguli  continuă pe toată durata sezonului estival, până la data de 10.09.2018.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii