Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:21 18 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sute de persoane și maşini au fost descoperite prin Sistemul Informatic Schengen numai în ultima săptămână

ro

26 Jun, 2016 17:17 1167 Marime text
Poliţiştii români şi partenerii de pe teritoriul celorlalte state membre Schengen au depistat, în ultima săptămână, peste 600 de persoane, 86 de autovehicule, 36 de documente şi 10 plăcuţe de înmatriculare auto, ce făceau obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen (SIS).
 
În urma schimbului suplimentar de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române, în perioada 17 – 25 iunie, au fost localizate, pe teritoriul ţării noastre, 414 persoane ce fac obiectul unor semnalări în SIS (Sistemul Informatic Schengen). 
 
Poliţiştii români au pus în aplicare 20 de mandate europene de arestare, au depistat 157 de persoane care erau căutate în vederea participării la o procedură judiciară şi 19 persoane care erau semnalate ca dispărute de partenerii din statele Schengen.
 
De asemenea, pe teritoriul României, au fost identificate 70 de autovehicule ce erau căutate de partenerii din Spaţiul Schengen pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor penale, fiind ridicate 31 de documente, 10 plăcuţe de înmatriculare şi 3 certificate de înmatriculare, semnalate de statele membre.
 
Totodată, 190 de persoane căutate de autorităţile române au fost identificate de partenerii străini pe teritoriul lor, în urma schimbului de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române.
 
Dintre acestea, 30 erau urmărite de Poliţia Română în baza unor mandate europene de arestare, 12 persoane erau căutate pentru participarea la o procedură judiciară, iar 4 persoane erau semnalate dispărute de autorităţile române.
 
Partenerii din statele membre au identificat 16 autovehicule şi 5 documente semnalate de România.
 
SIS conţine date minime despre persoanele sau bunurile urmărite în cadrul unei proceduri judiciare, iar datele şi informaţiile suplimentare ce pot conduce la localizarea acestora sunt obţinute prin intermediul Birourilor SIRENE constituite la nivelul fiecărui stat membru Schengen.
 
România s-a conectat la SIS în octombrie 2010, prin intermediul SISone4ALL, o soluţie tehnică intermediară dezvoltată de Portugalia. Cu ocazia vizitei de evaluare Schengen în domeniul SIS/SIRENE din decembrie 2010, experţii europeni au concluzionat că România respectă standardele Schengen pentru utilizarea SIS.
 
De la data de 9 aprilie 2013, autorităţile române sunt conectate la Sistemul de Informaţii Schengen de a doua generaţie (SIS II). Astfel, acest sistem a devenit funcţional şi în România la fel ca şi în cele 26 de state membre Schengen, fiind utilizat în activitatea zilnică a autorităţilor de aplicare a legii.
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii