Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:07 25 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stelian Tănase Dezvăluie puținele regrete pe care le are legate de TVR

ro

27 Sep, 2015 16:30 923 Marime text
 
În urma demiterii lui Stelian Tănase de la conducerea TVR, acesta face dezvăluiri ce privesc sistemul ce domneşte în interiorul televiziunii publice  şi în societatea românească.
 
Stelian Tănase susţine că unul din puține sale regrete legate de TVR este că nu a reușit să alunge agenții acoperiți din instituţie.
 
„În ciuda corespondenței purtată cu George Maior (care într-un interviu recunoscușe existența lor) și Edvard Hellvig, nu am avansat un pas spre curățirea TVR de agenții acoperiți ai diverselor Servicii secrete. Am simțit cît costă la final de mandat la TVR. Mi-am adus aminte zilele astea de ei, pentru că am constatat că s-au activat brusc. Sunt de pe la toate serviciile prin preajmă. Amintesc că nu au relații prea bune între ele. Se calcă pe picioare cind sunt interesate de o persoană, de o situație. E un nou val după cel precedent cind mai mulți jurnaliști fie s-au denunțat singuri, fie au fost reperați ca agenți de colegii lor și demascați. Din păcate prea puțini dovediți. Impricinații au rămas pe loc și lucrează nestigheriți. Și nu mă refer aici decît la cei care se vintură prin mass-media”, a scirs pe blogul personal fostul preşedinte director general al TVR.
 
Tot el spune că agenţii acoperiţi apar la TV seară de seară, la tot felul de emisiuni şi talk-show-uri.
 
„În loc să comenteze jurnalistic ei trimit mesaje. Despre imigranți, despre Ucraina, despre Ponta, despre Dragnea, despre Iohannis, despre codul fiscal, despre TVR&Tănase. Ordinele pe unitate sunt străvezii. Respectivii spun ce trebuie spus, vorbesc în interesul unor terți, instituții abilitate. Dacă zapezi pe diverse canale, dai de același mesaj trimis de diferite guri. Unele mesaje sunt explicite, altele prin ricoșeu, unele ne disperă, altele ne mobilizează, altele fac propagandă, altele denunță. Dar seamănă toate ca doua picături, copy-paste. Sunt ca postacii pe facebook care năvălesc la un semnal cu același textuleț. Agenții acoperiți sunt travestiți în moderatori de succes, in invitați ocazionali, în intelectuali și comentatori serioși, în experți. Ei impinzesc ecranul cu scenariile, alarmele, intoxicările lor”, a continuat în postarea de pe blog Stelian Tănase.
 
„Se prefac că aparțin de societatea civilă. Unii joacă mascarada asta încă din anii 90 – de maximă înflorire a societații civile. Au devenit nume consacrate, s-au branduit, ciugulesc fonduri de pe unde apucă, din UE mai ales – unde se prezintă ca vajnice apăratoare ale unor drepturi și stînguri. Nu ai să le găsești acolo unde ar trebui, activind în societatea civilă, în stradă, ci in birouri confortabile sau mai curind prin hoteluri și aeroporturi. Nu apără libertatea presei decît cînd e vorba de băieții cu ochi albaștri. Nu protestează împotriva abuzurilor sau încălcării legii de către autorități. Vezi intervenția generalui Oprea la TVR. Dar trimit mesaje, manipulează, intoxică. Instituțiile astea brave sunt conduse de niște vajnici și patriotici ofițeri acoperiți și au interese financiare vădite.
Dar nu sunt toate vechi, din anii 90/2000. Altele sunt organisme noi, inspirate tot de servicii. Au scos capul la suprafață mai aproape de timpurile noastre. Dacă te uiți la statutul lor, în bilanțuri, vezi că sunt finanțate de diverse ministere de forță și de servicii. Unele au o existență ocazională. Apar la suprafață cînd e o criză sau o campanie și dispar imediat după aia, ca apa în nisip.
Ideea este simplă. Să nu fie lăsată societatea singură, spontană, fără îndrumare, fără ghid. Societatea este încadrată, dar nu tot timpul – ca în vechiul regim – ci numai in momente critice, cînd agenții acoperiți și rețelele anexe se activează. Le observi ușor prezența. Zilele astea ele au fost cît se poate de active. Mai răsfirați băieți, mai răsfirați!…Ce v-ați înghesuit așa!?…”, a specificat pe blog fostul preşedinte director general al TVR.

Sursa foto: biziday.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii