Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:42 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Statisticile SMURD Peste 700 de persoane ajutate de pompieri în ultimele luni pe litoral

ro

25 Jul, 2016 17:23 1705 Marime text
Peste 700 de persoane, aflate în dificultate, au fost asistate, în acest sezon, de către pompierii SMURD dislocați pe plajele de pe litoralul românesc. 500 clădiri de pe litoral verificate de către inspectorii de prevenire. 

Pentru consolidarea climatului de securitate a cetățenilor care tranzitează stațiunile litoralului românesc, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a dispus o serie de măsuri care să asigure gestionarea eficientă a diverselor tipuri de risc.

Acestea vizează acoperirea palierelor preventiv şi operativ, prin suplimentarea personalului și tehnicii existentă la nivelul județului Constanţa, cu efective și mijloace specifice din mai multe județe ale țării care să optimizeze misiunile pompierilor salvatorilor.

De la începutul sezonului estival, inspectorii de prevenire au participat la acțiuni de promovare a mesajului informativ-educativ în rândul turiștilor, precum şi la activităţi de îndrumare, instruire şi control pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor.

Astfel, până în prezent au fost verificate 531 obiective, în urma cărora au fost aplicate 437 de amenzi în cuantum de 554.000 lei. De menţionat este faptul că pe lângă controalele tematice planificate s-au executat şi controale inopinate, pe timpul zilei sau pe timpul nopţii, în perioadele de week-end sau sărbători legale.

Principalele deficiențe identificate în teren au constat în: neîntocmirea/neactualizarea documentelor privind apărarea împotriva incendiilor la nivelul operatorilor economici; exploatarea instalaţiilor tehnice cu defecţiuni sau improvizaţii; nedotarea cu mijloace tehnice de primă intervenţie sau neverificarea acestora; nerespectarea reglementărilor tehnice şi măsurilor specifice de apărare împotriva incendiilor la exploatarea centralelor termice etc.

Pe timpul activităților preventive au fost derulate instruiri cu personalul aflat la locul de muncă și turiști, fiind diseminate peste 12.000 materiale informative, utile pentru cetățeni. 

Pentru susținerea activităţilor de control la obiectivele cu activitate în domeniul turismului, specifice litoralului, Inspecţia de Prevenire a ISU Constanța beneficiază, în acest an, de sprijinul echipelor de inspectori (41 cadre) din ţară, fiind astfel acoperit un număr mult mai mare de construcţii verificate.


De la operaționalizarea punctelor de prim-ajutor ale pompierilor SMURD (12 iunie a.c.), amplasate, în premieră, în principalele stațiuni ale litoralului românesc, au fost desfășurate 720 de misiuni. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în stațiunea Costinești, unde au fost asistate medical 344 de persoane, urmate de Eforie – 157 persoane, Mamaia – 117 persoane și Jupiter – 102 cazuri.

Salvatorii care încadrează echipajele cu șenilate au desfășurat 82 de misiuni pentru transportul persoanelor cu diferite afecțiuni medicale în punctele de prim ajutor de pe plaje sau la ambulanțe, în vederea preluării către unitățile spitalicești. De asemenea, pompierii constănțeni au acordat primul ajutor unui număr 26 persoane recuperate din apă de către salvamari. 13 dintre acestea au fost transportate către unitățile medicale specializate de către echipajele SMURD aflate pe plaje, iar celelalte 13 persoane au fost preluate de către echipajele Serviciului de Ambulanță Județean Constanța și echipajele de paramedici din cadrul ISU Constanța.

Pentru optimizarea misiunilor de răspuns în zona litoralului românesc, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a dispus o serie de măsuri care să asigure gestionarea eficientă a diverselor tipuri de risc.

În zonele unde au fost înregistrate, în ultimii 5 ani, cele mai multe situații de urgență, au fost instalate corturi de prim-ajutor. Acestea se vor găsi pe întreaga durată a sezonului estival pe plajele din Mamaia, Eforie, Costinești și Jupiter.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii