Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:11 24 10 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE - Sorin Blejnar, reţinut de DNA. Judecat şi condamnat alături de constănţeni

ro

07 Nov, 2016 16:32 1458 Marime text
Fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, a fost reţinut, în această după-amiază, de către procurorii DNA Ploieşti. El a fost adus astăzi cu mandat la sediul DNA pentru a dat declaraţii într-un dosar de corupţie. 

DNA - Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 7 noiembrie 2016, a inculpatului  BLEJNAR SORIN, la data faptei de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (A.N.A.F.) cu rang de secretar de stat, cu privire la săvârşirea infracţiunii de trafic de influență,

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: 

În cursul anului anul 2011, în contextul inițierii unor proceduri de achiziţii publice la nivelul A.N.A.F., inculpatul Blejnar Sorin, în calitatea mai sus menționată, a acceptat din partea unui om de afaceri promisiunea unui procentaj de 20% din valoarea unor contracte ce urmau a fi încheiate la nivelul instituţiei publice respective.

Banii respectivi urmau să-i fie remiși inculpatului în schimbul exercitării influenţei sale asupra unor subalterni, pentru ca acești să gestioneze procedurile de atribuire a contractelor respective astfel încât aceste contracte să fie obținute de firma omului de afaceri.
În aceste circumstanțe, în perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012, inculpatul Blejnar Sorin și ceilalți funcționari implicați în acest demers au primit suma totală de 13.172.520 lei, prin intermediul unei firme controlate de aceștia cu care societatea omului de afaceri a încheiat mai multe contracte fictive.

În cauză, procurorii anticorupție au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și din cadrul Direcției de Operațiuni Speciale.

Inculpatului Blejnar Sorin i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să fie prezentat la data de 8 noiembrie 2016, Tribunalului Prahova, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

UPDATE - 16.40 - Judecat şi condamnat alături de constănţeni

Pe data de 9 iunie, Sorin Blejnar, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, a fost condamnat la cinci ani de închisoare, de judecătoarea Corina Ciobanu, din Curtea de Apel București. Judecat în prezenta cauză, Florin Dan Secăreanu, fost şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa, a luat tot cinci ani de detenţie. Cinci ani a luat şi Viorel Comăniţă, fost şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor.
 
În acest dosar au fost judecate şi condamnate atât persoane fizice cât şi juridice din Constanţa.
 
DNA arată că bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu suma de 242.642.205,44 de lei (aproximativ 56 de milioane de euro). În prezent, dosarul se află pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 6 decembrie.

Ti-a placut articolul?

Comentarii