Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:02 18 04 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sonda Juno a ajuns foarte aproape de Jupiter. Toate instrumentele de observare sunt activate

ro

28 Aug, 2016 11:27 1166 Marime text
Sonda Juno a Agenției Spațiale americane (NASA) s-a apropiat ieri, la 13.44 GMT, la 4.200 de km de Jupiter, fiind pentru prima dată când o sondă spațială ajunge atât de aproape de cea mai mare planetă a sistemului nostru solar, scriu DPA și arstechnica.com.
 
Juno, care a realizat deja primul zbor orbital complet în jurul planetei, a început să transmită fotografii și date captate din această zonă aflată în apropierea lui Jupiter. Distanța la care se află Juno de Jupiter este mai mică decât cea dintre New York și Los Angeles. În câteva zile, datele se vor afla la Jet Propulsion Laboratory al NASA, dar va dura mai mult până ce oamenii de știință vor înțelege datele respective, potrivit unui comunicat al NASA, citat de DPA. În următoarele săptămâni urmează să fie date publicității fotografii captate de Juno din acest prim zbor orbital complet, care a început la 4 iulie, potrivit Agerpres.

A fost pentru prima dată când Juno a avut activate toate instrumentele științifice de observare aflate la bordul său, indică NASA.
„Primele date arată că totul a funcționat exact cum a fost stabilit”, a spus coordonatorul proiectului Juno în cadrul Jet Propulsion Laboratory, Rick Nybakken.
”În prezent ne aflăm pe o orbită pe care nimeni nu a mai fost anterior, iar imaginile transmise ne oferă o perspectivă cu totul nouă a acestei planete gigantice gazoase”, a spus șeful echipei care se ocupă de coordonarea misiunii Juno a NASA, Scott Bolton. Sonda va realiza încă 35 de încercuiri ale planetei Jupiter până la încheierea programată a misiunii în februarie 2018, conform sursei menționate.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii