Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:16 23 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Situaţia asociaţiilor şi fundaţiilor de utilitate publică din România (document)

ro

08 Sep, 2016 21:59 1253 Marime text
În cursul zilei de astăzi, Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) a prezentat situaţia statistică şi principalele concluzii rezultând din evaluarea aplicării cadrului legal privitor la situaţia asociaţiilor şi fundaţiilor de utilitate publică.
 

„Evaluarea prezentată în Ședința de Guvern de astăzi cu privire la situația la zi a asociațiilor și fundațiilor de utilitate publică, multe obținând acest statut prin norma cadru: O.G. nr. 26/2000 și de 10 ori mai multe prin legi speciale, arată că actualul Guvern este decis să nu mai amâne măsurile prin care să țină o evidență  asupra modului în care ambele părți își respectă obligațiile.  Nu poate fi pervertit un mecanism inițial corect prin care se acordă beneficii din resurse publice și care trebuie  să-i ajute pe cei corecți, ci nu pe cei care știu să se descurce când e de luat ceva de la stat dar uită să-și  țină ulterior angajamentele”, a declarat Violeta Alexandru, Ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, potrivit unui comunicat al Executivulu.

 
„Deși cadrul legal în vigoare prevede acordarea statutului în urma unei proceduri, în România există numai 134 de organizații ce au obținut statutul în urma unui proces de evaluare, restul de aproximativ 1.300 de asociaţii şi fundaţii au primit direct statutul de utilitate publică în baza unor legi speciale prin care au fost înființate (Asociații de Dezvoltare Intercomunitară, Asociații de Îmbunătățire Funciare, Uniuni de Creatori, etc), fără a li se aplica un filtru de selecție care să includă criterii minimale”, se mai arată în comunicatul citat.
 
De asemenea, conform sursei citate, „lipsa unor criterii de acordare a statutului ușor de operaționalizat și intervenţia politicului în procedura de acordare a condus la acordarea statutului de utilitate publică cu precădere în ani electorali, anii de vârf fiind 2004 (27 de organizații) și 2008 (36 de organizații), de altfel ani electorali, momente în care au fost acordate și sume importante din fondul de rezervă al Guvernului, fără o metodologie transparentă. În plus, acordarea statutului s-a realizat în ultimii ani fără monitorizarea modalității de conformare a asociațiilor și fundațiile cu obligațiile minimale prevăzute de lege, din cele 133 doar 39% dintre acestea publicând rapoartele de activitate în Registrul ONG și 51% în Monitorul Oficial.  În egală măsură, 17 organizații nu au depus bilanțul pentru anul 2015 și peste 40 dintre acestea înregistrează debite la bugetul de stat, în sumă totală de peste 1.700.000 RON”.
 
Ca urmare a analizei, MCDPC intenționează revizuirea cadrului legal. De asemenea, intenționează preluarea coordonării politicilor publice în domeniu și a creșterii capacității ministerelor de a responsabiliza și sancționa, acolo unde este cazul, asociațiile și fundațiile cărora li s-a conferit statutul de utilitate publică.

Potrivit documentului publicat astăzi, din Constanţa se numără, printre altele, Asociaţia „Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România" (debite înregistrate la bugetul de stat sau la bugetul asigurărilor sociale – 955,000), Asociaţia „Uniunea Asociaţiilor de Proprietari Constanţa”.

Situația statistică este disponibilă în secţiunea "Documente".

Ti-a placut articolul?

Comentarii