Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:31 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 7 februarie 2016 Sfântul pomenit azi are darul alungării diavolului și al vindecării de boli

ro

07 Feb, 2016 01:42 2675 Marime text
Astăzi, 7 februarie, ortodocșii îl prăznuiesc pe Sfântul Partenie, episcopul Lampascului, care s-a născut în Melitopole şi a trăit în secolul al IV lea.
 
 
Fiul lui Hristofor, diaconul bisericii din Melitopole, este înzestrat de Dumnezeu cu darul de a alungă demonii şi a vindecă pe om de orice boală. Este hirotonit preot de Preasfinţitul Filip, episcopul Melitopoliei şi episcop al Lampsacului, de Ahile mitropolitul Cizicului.
 
L-a întâmpinat în drum un om pe care-l lovise în obraz un taur cu cornul, încât i-a scos ochiul, pe care îl ţinea cu mâna lui tremurândă. Sfântul, luându-l cu mâna, l-a pus la locul lui şi, cu apă spălandu-l, în trei zile l-a tămăduit desăvârşit.
 
Redăm una din minunile sale:

„A venit într-una din zile la dansul un om, având în sine un duh necurat - care de multă vreme locuia într-insul. Dar apropiindu-se de omul lui Dumnezeu, adică de Partenie, i-a făcut plecăciune, iar sfântul, cunoscând că într-insul este duhul necurat, nu i-a răspuns; diavolul, tulburându-se în om, a zis sfântului: "Fiindcă am dorit să te văd, pentru aceea ţi-am făcut plecăciune, iar tu de ce nu mi-ai răspuns?" Sfântul Partenie i-a zis: "Iată, m-ai văzut". Diavolul a zis: "Te-am văzut şi te-am cunoscut". Grăit-a sfântul: "Dacă m-ai văzut şi m-ai cunoscut, atunci ieşi de la zidirea lui Dumnezeu". Zis-a lui diavolul: "Rogu-mă ţie, nu mă izgoni din lăcaşul meu, în care de atâta timp locuiesc". Sfântul i-a zis lui: "Îţi dau eu un loc unde să mergi". Zis-a lui diavolul: "Mi se pare că îmi vei zice să mă duc în porci". Grăit-a lui sfântul: "Ba nu, îţi voi da ţie un om, în care intrând să locuieşti, dar numai din acesta acum să ieşi".


Diavolul, plecându-se la nişte cuvinte că acestea, cerea să-şi câştige făgăduinţă de la dânsul. Atunci Sfântul Partenie, deschizându-şi gura, a zis: "Iată, eu sunt omul, intră şi locuieşte în mine". Iar diavolul, că de foc arzându-se, i-a strigat: "Vai mie, în bun vas locuind eu, după atâta timp mă izgoneşti. Mare rău îmi vei face de voi intră în ţine. Cum voi putea să întru în casă lui Dumnezeu?" Acestea zicandu-le diavolul, a ieşit din om şi s-a dus în locuri pustii şi neumblate, iar omul acela a rămas sănătos, prin darul lui Hristos şi laudă pe Dumnezeu”.
Sursă: CrestinOrtodox.ro
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii