Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:51 26 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 21 ianuarie 2016 Cum a sfârșit sfântul pomenit azi căruia milioane de bărbați îi poartă numele

ro

21 Jan, 2016 01:46 797 Marime text
În Sinaxarul zilei de 21 ianuarie este pomenit sfântul Maxim Mărturisitorul, născut în anul 580, în Constantinopol, într-o familie nobilă. A intrat în monahism în mănăstirea Chrysopolis.
 
Potrivit crestinortodox, misiunea principala a Sfântului Maxim Mărturisitorul a fost apărarea dreptei credinţe împotriva monotelismului. Adepţii monotelismului susţineau că în Hristos nu a existat decât o singură voinţă şi o singură lucrare: cea dumnezeiască. Împăratul Heraclius (610-641), fiind preocupat de campania împotriva perşilor şi ofensivă pentru recucerirea provinciilor pierdute în timpul domniei regelui Chosroe ÎI, acceptă să se afirme că în Hristos există o singură lucrare.
 
Scopul împăratului era de a atrage de partea să teritoriile desprinse din cauza Sinodului IV Ecumenic de la Calcedon: Egiptul, Siria şi Palestina. Însă, a fi de acord cu afirmaţia că în Hristos există o singură lucrare, însemna a fi de acord cu învăţătură că natură umană nu mai persistă în Hristos. Sfântul Maxim Mărturisitorul reuşeşte să condamne monotelismul, împreună cu papa Martin. Sunt arestaţi şi trimişi în exil. Papa Martin moare în urmă chinurilor la care a fost supus în temniţă, iar Sfântul Maxim, adus în Constantinopol în anul 662, după exilul petrecut în 655, primeşte pedeapsa de a i se tăia limba şi mâna dreapta. Va muri la puţin timp, în cursul aceluiaşi an şi va fi îngropat în Mănăstirea "Sfântul Arsenie“.
Sursa: CrestinOrtodox.ro 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii