Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:25 21 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 20 noiembrie 2015 Ortodocşii prăznuiesc un sfânt recunoscut pentru puterile sale asupra demonilor

ro

20 Nov, 2015 03:36 807 Marime text
Sfântul Grigorie Decapolitul s-a născut născut în oraşul Irinopolis din Decapolea Isauriei, în sud-estul Asiei Mici, în jurul anilor 780-790.

Ajunge la o mănăstire din Decapole, la egumenul Simeon, un frate al mamei sale. Aici a rămas timp de 14 ani. Se va retrage într-o peştera, unde va auzi o chemare de la Dumnezeu - care l-a îndemnat să părăsească peştera că să poată fi de folos şi altora. Petrece o iarnă într-o mănăstire din Efes, ajunge în oraşul Proconez, apoi la Enos, în Macedonia. De aici va fi prezent în Tesalonic, unde este găzduit într-o mănăstire de către egumenul Marcu. Împreună cu un călugăr de aici, se îndreaptă spre Roma. Au mers pe uscat până la Corint, în sudul Greciei. Se îmbarcă pe o corabie şi ajunge la Roma. Avea o putere deosebită asupra demonilor. Multe persoane stăpânite de duhuri necurate au fost vindecate în urmă rugăciunilor cuviosului Grigorie.
În ciuda bolii de care suferea, Grigorie pleacă din Tesalonic la Constantinopol pentru a se întâlni cu unchiul său eliberat din temniţă (fusese închis pentru că nu se arătase un luptător împotriva icoanelor). T
rece la cele veşnice la 20 noiembrie 842. Moaştele sale au ajuns în ţară noastră datorită banului Barbu Craiovescu, care le-a cumpărat în 1498 şi le-a aşezat în Mănăstirea Bistriţa, din judeţul Vâlcea.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii