Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:04 14 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 13 octombrie 2015 Patru sfinţi sunt în calendarul ortodox azi. Mii de familii româneşti poartă numele unuia dintre ei

ro

13 Oct, 2015 03:30 837 Marime text
Sfântul Mucenic Carp a fost episcopul Tiatirei, iar Sfântul Papil a fost diaconul sau. Ei au pătimit în locul naşterii lor - cetatea Pergam, în vremea împăratului Decius şi a proconsulului Valerius.

Au fost legaţi ţi târâţi de cai, însă, un înger al Domnului le-a vindecat rănile.
Agatodor, servitorul lui Carp a mărturisit că şi el este creştin şi a fost supus şi torturii. Au fost legaţi din nou şi târâţi de cai. Sfântul Carp a fost atât de rău bătut, încât tot trupul îi era o rană. Cu toate acestea el zâmbea, mărturisind că face acest lucru pentru că a văzut cerurile deshise şi pe Domnul şezând pe tron, înconjurat de heruvimi şi serafimi.
Sfântul Papil, deşi era supus chinurilor, a vindecat un orb, minune care i-a făcut pe mulţi să primească credinţa în Hristos.
Au fost aruncaţi la fiare, dar au ieşit nevătămaţi. Apoi au fost puşi într-un cuptor de foc. În flăcări a sărit şi Agatonica, sora Sfântului Carp, însă, focul nu s-a atins de ei. După alte chinuri, au fost decapitaţi cu sabia.

Tot astăzi facem pomenirea:
- Aducerea moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Iaşi;
- Sfântului Mucenic Florentie;
- Sfântului Mucenic Dioscor;
- Sfântului Nichita Patriciu, mărturisitorul;
- Sfântului Mucenic Veniamin, diaconul;
- Sfântului Mucenic Antigon;
- Sfintei Muceniţe Hrisi.
Mâine, facem pomenirea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii