Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:41 29 01 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sfinții Martiri Brâncoveni, cinstiţi la Mănăstirea Sfântul Ioan Casian

ro

14 Aug, 2014 12:36 1982 Marime text
Sfinții Martiri Brâncoveni sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă Română pe data de 16 august, anunţă într-un comunicat de presă Arhiepiscopia Tomisului.

Cu prilejul prăznuirii Sfinților Martiri, sâmbătă, 16 august, începând cu ora 8.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfântul Ioan Casian”, așezământ monahal care are și hramul Sfinții Brâncoveni.

Precizăm că anul 2014, la împlinirea a 300 de ani de la moartea lor martirică (1714-2014), este declarat de către Patriarhia Română anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni.

Constantin Brâncoveanu  a fost domnul Țării Românești între anii 1688 și 1714, timp în care provincia a cunoscut o perioadă de liniște și dezvoltare a vieții spirituale, de atunci rămânându-ne ctitorii religioase (bisericile de la Potlogi și Mogoșoaia, Mănăstirile Hurezi și Brâncoveni, biserica „Sf. Gheorghe Nou” din București) și un stil arhitectural. 
După ce a fost închis în temnița Edicule (Șapte Turnuri) din Istanbul, pe data de 15 august 1714, când domnitorul împlinea 60 de ani, iar Doamna Maria își serba onomastica, Sfântul Constantin Vodă, împreună cu cei patru fii ai săi Constantin, Ștefan, Radu, Matei și sfetnicul Ianache au fost duși la locul martirajului, Ialy Chisc. Sultanul le-a permis să se roage, apoi le-a promis viața în schimbul trecerii la mahomedanism. Domnitorul a răspuns: „Împărate! Averea mea, cât a fost, tu ai luat-o, dar de legea mea creștină nu mă las! În ea m-am născut și am trăit, în ea vreau sa mor”. Apoi și-a încurajat fiii, zicându-le: „Fiilor, aveți curaj! Am pierdut tot ce aveam pe lumea aceasta pământească. Nu ne-au mai rămas decât sufletele, să nu le pierdem și pe ele, ci să le aducem curate în fața Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Să spălăm păcatele noastre cu sângele nostru!” Apoi au fost omorâți prin decapitare, primind moarte martirică. Trupurile au fost aruncate în mare, fiind recuperate şi îngropate de creştini în biserica mănăstirii „Maicii Domnului” din Insula Halki, aproape de Istanbul.
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii