Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:41 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Semnificaţii istorice -17 noiembrie Se împlinesc 57 de ani de la moartea lui George Murnu, cel mai prestigios scriitor aromân modern

ro

17 Nov, 2011 11:06 1250 Marime text

1957- A murit George Murnu, scriitor, traducător (n. 1 ianuarie 1868).

Cel mai prestigios scriitor aromân modern, George Murnu, s-a născut la 1 ianuarie 1868, în cătunul Brazi, de lângă orașul Veria, în Macedonia, nu departe de râul Bistrița. A crescut însă la Veria, localitate aflată într-un grup de alte așezări aromânești - Marușea, Șelea de Sus, Șelea de Jos, Xirulivad, ce se continuă spre nord-vest, până la actuala graniță a Greciei cu Yugoslavia, cu un alt șir de comune și târguri locuite de aromâni, unele mai noi, altele mai vechi, cum sunt Neaguste, Cândrova, și Grămaticova, Fetița, Paticina, către muntele Caimaccealan. O regiune deschizându-se și coborând înspre miază-noapte și răsărit prin câmpia Sărunei (Salonic), iar înspre vest și sud-vest urcând mereu prin culmile munților Veriei mai întâi și apoi prin acele faimoase și semețe ale Olimpului, lăcașul mirific al zeilor anticei Elade. Locuri de basm ca frumusețe naturală și ca poveste mitologică, pe care viitorul traducător al lui Homer a fost parcă predestinat să le cunoască încă din copilărie. Citeşte mai departe pe http://ro.wikipedia.org/wiki/George_Murnu

În 1917 a încetat din viaţă sculptorul francez Auguste Rodin (n. 1840).

1538- Prima atestare documentară a aşezării Caracal, conţinută în actul emis de cancelaria lui Radu Vodă Paisie.

1869- Este inaugurat, în Egipt, canalul Suez, care face legătura între Marea Roşie şi Marea Mediterană.

1906- S-a născut Soichiro Honda, inginer, fondatorul firmei de motociclete "Honda" (m. 5 august 1991)

1926- S-a născut IPS Antonie Plămădeală, Mitropolit al Ardealului, Crişanei şi Maramureşului, unul dintre marii ecumenişti contemporani, prozator şi eseist (romanul "Trei ceasuri în iad") (m. 29 august 2005).

1984- A încetat din viaţă actorul Constantin Rauţchi, (filmele "Bădăranii", "Ciprian Porumbescu") (n. 22 mai 1934)

1985- Este ucis prin tortură în arestul securităţii disidentul anticomunist Gheorghe Ursu. A fost denunţat la Securitate că ţine un jurnal de către două tinere îndoctrinate. I se face o percheziţie la domiciliu şi i se ridică 61 de caiete reprezentând însemnările zilnice pe perioada 1949-1984 şi alte manuscrise.

2000- România a ratificat Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind combaterea celor mai grave forme de muncă a copiilor, devenind astfel prima ţară din Europa Centrală şi de Est în care s-a introdus Programul internaţional pentru eliminarea muncii copilului.

2006- A murit fotbalistul maghiar de renume mondial Ferenc Puskas (n. 2 aprilie 1927)

2006- Prima vizită a lui George W. Bush în Vietnam.

2007- Consiliul Fondator al Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA) a adoptat la Conferinţa de la Madrid, noul Cod Mondial Antidoping.

Sursa: http://www.mediafax.ro/

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii