Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:24 14 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se încheie Caravana Filmului Românesc

ro

14 Sep, 2013 06:37 1900 Marime text
După ce, la începutul verii, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC – Capodopere ale cinematografiei naţionale îşi începea, la Constanţa, campania de readucerea în prim-plan a  filmului clasic românesc, acum, la sfârşit de vară,  s-a reîntors pe malul mării.
Astfel, timp de zece zile, în perioada 4-7 septembrie şi 9-14 septembrie, la Mangalia,  în Portul Turistic Mangalia, cu începere de la ora 20.30, au avut loc proiecţii în aer liber cu unele dintre cele mai valoroase filme din patrimoniul cinematografiei româneşti, mari creaţii realizate înainte de 1989.
Şi, pentru că este sfârşit de vacanţă, organizatorii s-au gândit să aleagă doar filme care să binedispună spectatorii, care să le aducă zâmbetul pe buze şi să  fie, în acelaşi timp, un prilej de întâlnire cu marii actori ai scenei şi ecranului românesc, în roluri memorabile.
Cine nu-şi aduce aminte de savurosul dialogul dintre Toma Caragiu, în rolul actorului Costică Caratase, şi Marin Moraru, în rolul valetului Vasile, din filmul ACTORII ŞI SĂLBATICII inspirat din viaţa renumitului comediant interbelic Constantin Tănase? Replicile din acest film, aşa cum este răspunsul drasticului valet Vasile: „Monseur scrie, monseur zicem. Ce umbli cu cioara vopsită? ”, au rămas memorabile.
Sau, cine nu îşi aminteşte de profesoara Isoscel (Tamara Buciuceanu-Botez) din filmele LICEENII şi  LICEENIIROCK’N ROLL, alături de elevii, pe atunci, Ştefan Bănică jr., Mihai Constantin, Oana Sârbu, Cesonia Postelnicu? Sau de franţuzita isprăvniceasă Chiriţa, proaspăt întoarsă de la Paris, în interpretarea plină de şarm a Dragăi Olteanu Matei, în filmul COANA CHIRIŢA?
 
Cu siguranţă, pentru mulţi dintre spectatori, proiecţiile le-au oferit ocazia unor reîntâlniri plăcute şi aşteptate. Pentru cei tineri, pentru cei care nu au avut până acum un contact cu cinema-ul clasic românesc, evenimentul a fost cu siguranţă un prilej de a descoperi rădăcinile valoroase din care îşi trage seva  filmul românesc contemporan, cel care  în ultimul deceniu a cucerit lumea şi a devenit o prezenţă distinctă şi cu personalitate în lumea cinematografiei moderne.
 
Intrarea la toate proiecţiile a fost liberă
 

CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC – Capodopere ale cinematografiei naţionale este organizată de MDV AUDIO STUDIO şi Fundaţia „Filmul Românesc”, cu sprijinul Consiliului Naţional al Cinematografiei şi al Uniunii Cineaştilor din România, în parteneriat cu Asociaţia Municipiilor din România, ABBIS Studio / Mitra Film, Primăria Mangalia, şi FanRomania.
Astăzi, în ultima zi a Caravanei va rula SECRETUL ARMEI... SECRETE
Scenariu şi regie: Alexandru Tatos; Cu: Victor Rebengiuc, Mircea Diaconu, Horaţiu Mălăele, Dem Rădulescu, Carmen Galin,  Mitică Popescu, Manuela Hărăbor, Adrian Păduraru, Coca Bloos, Emilia Dobrin-Besoiu, Aristide Teica.

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Recuperamdatorii 14 Sep, 2013 09:50 Recuperam gratuit, in conditii legale, datorii pe care le aveti de incasat de la firme,persoane,actiuni FNI etc.Informatii la mobil 0722728192,tel/fax 0230257760,www.recuperamdatorii.ro