Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:48 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se doreşte construcţia unei noi Europe. România şi Ungaria ar putea fi abandonate

ro

12 Mar, 2013 10:25 1430 Marime text
Până la primele demersuri de marginalizare, izolare ori abandonare a lor (României și Ungariei), în ideea construcţiei unei alte Europe, a unei Europe noi, de pildă a unui continent al mai „multor viteze”, nu mai pare a fi decât un pas, scrie ediția românească a publicației germane Deutsche Welle.
Miniștri de externe din Germania, Olanda, Finlanda și Danemarca au trimis, în 6 martie, o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în care cereau crearea unor mecanisme de sancționare a țărilor membre UE care încalcă principiile democratice și valorile Uniunii Europene.
„Scrisoarea celor 4” e un strigăt de alarmă justificat, în măsura în care, din lene sau nesăbuinţă, s-a întreprins în vest net prea puţin spre a se convinge puterile tentate să distrugă democraţia liberală şi statul de drept prin mecanismele democraţiei şi dictaturi ale majorităţilor, să renunţe la planurile lor.
Concomitent, epistola e şi un semnal de alarmă pentru periferia Europei şi mai cu seamă pentru fostele ţări comuniste. Ea indică o rapidă epuizare a răbdării statelor democratice, prospere şi economic eficiente ale Uniunii Europene, cu ipocrizia regimurilor care, fortificate de majorităţi constituţionale, nu înţeleg să respecte regulile jocului democratic şi principiile sacrosancte ale democraţiei liberale.
De aici şi până la primele demersuri de marginalizare, izolare ori abandonare a lor, în ideea construcţiei unei alte Europe, a unei Europe noi, de pildă a unui continent al mai „multor viteze”, nu mai pare a fi decât un pas.

Citeşte mai mult AICI
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii