Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:54 17 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se decernează "Oscarurile britanice", premiile BAFTA. Iată nominalizările!

ro

18 Feb, 2018 09:38 476 Marime text
 Luni, 18 februarie 2018, are loc ediţia cu numărul 71 a ceremoniei de decernare a Premiilor BAFTA, conferite anual pentru realizări deosebite în cinematografie şi televiziune de către Academia Britanică de Film şi Televiziune.
Gala BAFTA se va desfăşura la Royal Albert Hall din Londra şi va fi prezentată, în premieră, de actriţa Joanna Lumley care îl înlocuieşte pe Stephen Fry, gazdă a ceremoniei de 12 ori.
Nominalizările au fost anunţate la 9 ianuarie 2018. Pelicula ''The Shape of Water'' regizată de Guillermo del Toro a fost nominalizată la 12 categorii, fiind urmată în topul nominalizărilor de drama de război ''Darkest Hour'' în regia lui Joe Wright şi de drama ''Three Billboards Outside Ebbing, Missouri'', regizată de Martin McDonagh, fiecare cu 9 nominalizări.
Cineastul Ridley Scott va fi recompensat cu cea mai prestigioasă recompensă - Fellowship - decernată de organizatorii galelor BAFTA.
Premiile BAFTA reprezintă echivalentul britanic al Premiilor Oscar. Academia Britanică de Film şi Televiziune (BAFTA) a fost înfiinţată în 1947, sub numele de Academia Britanică de Film de către profesionişti în domeniul creaţiei de film precum David Lean, Alexander Korda, Carol Reed şi Charles Laughton. În 1958, Academia a fuzionat cu breasla producătorilor şi regizorilor de televiziune, moment în care şi-a schimbat denumirea în cea prezentă. BAFTA este o organizaţie non-profit al cărei scop este să ''susţină şi să dezvolte arta imaginilor în mişcare, prin indentificarea, premierea şi promovarea realizărilor remarcabile în domeniu''.
În prezent, BAFTA numără peste 6.000 de membri, nu doar din domeniul cinematografiei şi televiziunii, cât şi din cel al jocurilor video.
Premiile BAFTA au forma unei măşti de teatru, fiind concepute şi realizate de sculptoriţa americană Mitzi Cunliffe în 1955.
Până în 2002, ceremonia de decernare avea loc în lunile aprilie sau mai, fiind apoi mutată în februarie pentru a prefaţa Oscarurile. Premiile BAFTA pot fi atribuite creaţiilor cinematografice indiferent de naţionalitatea regizorilor, actorilor sau producătorilor, cu condiţia să fi fost difuzate în Marea Britanie în anul precedent. Există, însă, categorii special dedicate creaţiilor britanice.
Prima ediţie a Premiilor BAFTA a fost programată la 29 mai 1949, la Cinematograful Odeon din Piaţa Leicester, Londra. Cel mai bun film britanic a fost desemnat ''Odd Man Out'', un film noir realizat în 1947 de Carol Reed, iar cel mai bun film internaţional a fost considerat ''The Best Years of Our Lives'', o dramă americană semnată de regizorul William Wyler.
Precedenta ediţie a Premiilor BAFTA a avut loc la 12 februarie 2017, "La La Land", musicalul regizat de Damien Chazelle, ieşind triumfător cu nu mai puţin de cinci trofee din cele 11 la care a fost nominalizat. 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii