Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:02 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scrisoare către CSM, inițiată de 135 de procurori DNA. Ce conține documentul

ro

23 Feb, 2018 16:54 1489 Marime text

135 de procurori din cadrul DNA au semnat o scrisoare către CSM, în care cer să le fie apărată reputaţia profesională şi condamnă demersul ministrului Tudorel Toader.

Redăm mai jos textul integral:

Noi, procurorii din D.N.A, am decis să iniţiem o cerere de apărare a reputaţiei profesionale şi a independenţei procurorilor din cadrul DNA, în temeiul disp. art.30 alin.2 din Legea nr.317/2004, pe care să o adresăm Consiliului Superior al Magistraturii, având în vedere evenimentele din ultimele zile când, în spaţiul public (televiziuni, ziare, internet, etc.), persoane ce deţin funcţii publice sau politice, pornind de la susţineri neprobate formulate de un inculpat trimis în judecată şi condamnat în primă instanţă pentru fapte corupţie, au făcut afirmaţii cu caracter de generalizare, prin care au acreditat ideea că procurorii din cadrul DNA administrează probe cu încălcarea legii.

Am constatat cu surprindere că persoane ce deţin funcţii de demnitate publică au lansat acuzaţii nefondate la nivelul întregului corp profesional al procurorilor din cadrul DNA, în ceea ce noi considerăm o încercare sistematică de a discredita întreaga activitate pe care am realizat-o în ultimii ani.

Noi, procurorii din DNA, ne-am confruntat în ultimii ani, direct sau indirect, cu atacuri venite prin intermediul mass media de la persoanele pe care le-am cercetat, le-am trimis în judecată sau care au fost condamnate în dosarele instrumentate de noi.
Am suportat, chiar dacă aceste atacuri ne-au afectat direct viaţa prin impactul emoţional negativ avut asupra noastră, a familiilor noastre, a prietenilor şi cercului de cunoscuţi.

Cu toţii am ales să continuăm să combatem corupţia şi să ne urmăm principiile, fiind conştienţi că rezultatul muncii noastre poate reprezenta un element pozitiv în structurarea societăţii româneşti, având ca fundament ideile de normalitate, corectitudine, dorinţă de evoluţie şi progres.

Astăzi am cerut Consiliului Superior al Magistraturii să constate că toate aceste afirmaţii, unele dintre ele de o gravitate deosebită, sunt nefondate, fiind făcute doar pentru a ne discredita profesional, pentru a induce în rândul opiniei publice ideea că procurorii DNA sunt abuzivi, neprofesionişti, lipsiţi de orice etică.

Nu intenţionăm, prin acest demers, să cauţionăm vreun act de ilegalitate al vreunui coleg şi avem încredere că sistemul de justiţie şi-a dezvoltat anticorpii necesari pentru a dovedi şi sancţiona orice abatere de la litera legii a unui magistrat procuror.

Ceea ce dorim noi este să cerem singurei instituţii abilitate să ne apere independenţa şi reputaţia profesională, să facă ceea ce are în obligaţiile prevăzute de Legea nr.317/2004 - să constate că toate aceste afirmaţii denigratoare la adresa noastră şi a muncii noastre sunt neadevărate şi au ca scop intimidarea celor angajaţi în lupta împotriva corupţiei şi afectarea sistemului de justiţie.

Totodată, noi procurorii din DNA ne exprimăm dezacordul cu demersul ministrului justiţiei de a propune revocarea doamnei Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al DNA şi tragem un semnal de alarmă asupra perspectivelor sumbre ale independenţei justiţiei şi ale viitorului luptei anticorupţie.

Într-adevăr, aşa cum a zis ministrul Justiţiei, lupta anticorupţie nu stă într-un singur om, însă nu putem accepta, ca cetăţeni liberi ai României şi profesionişti ai dreptului, să asistăm la o cerere de revocare întemeiată pe neadevăruri, pe supoziţii şi pe informaţii din presă, neprobate în niciun fel în locul unei analize legale şi fundamentate. Unicul scop este de a o îndepărta pe Laura Codruţa Kovesi pentru singura vină că a reuşit să administreze această instituţie din care facem parte, cu mult curaj, tact şi performanţe apreciate de numeroşi cetăţeni români, dar şi de comunitatea europeană şi internaţională.

De altfel, resimţim de ani de zile atacul constant, incorect al inculpaţilor sau condamnaţilor pentru corupţie, la adresa DNA, la adresa noastră a procurorilor din DNA.

Însă, în toată această perioadă, ţinta principală a fost Laura Codruţa Kovesi, în mentalul inculpaţilor sau condamnaţilor pentru corupţie, iar înlăturarea ei fiind identificată ca principalul mijloc de a destabiliza şi decredibiliza lupta anticorupţie. Şi nu cred că suntem departe de adevăr.

Să ne imaginăm cu toţii că acest demers al ministrului Justiţiei şi-ar atinge obiectivul şi, de săptămâna viitoare sau peste două săptămâni, Laura Codruţa Kovesi ar fi revocată. Cum am mai putea continua să facem ceea ce facem, cum am mai putea să prindem persoane implicate în acte de corupţie când am şti că, pornind de logica ministrului Justiţiei, oricând am putea fi acuzaţi în mod nedrept, incorect, pentru anchetele desfăşurate, pentru delicte de opinie sau pentru doar pentru simplul motiv că imaginea României în spaţiul internaţional este afectată de fenomenul corupţiei.

Nu putem accepta aşa ceva şi, dacă la acest moment alegem să tăcem, înseamnă că toată munca noastră a fost în zadar, înseamnă că nu există şansă spre normalitate, iar corupţia va deveni principalul motor al societăţii româneşti.

Semnează: 135 procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie
(parte dintre colegii noştri se află la instanţele de judecată sau se află în concedii de odihnă/medicale şi nu au putut să-şi exprime opinia în legătură cu acest demers până la acest moment).

Sursă: Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii