Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:24 19 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sase ani de la intrarea Romaniei in NATO

ro

29 Mar, 2010 17:34 1099 Marime text

În urmă cu şase ani, la 29 martie 2004, România devenea membru cu drepturi depline al Alianţei Nord Atlantice (NATO), acesta fiind cel mai mare succes al politicii externe româneşti din 1989 încoace.

La 29 martie 2004, România a aderat la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice.
Pe bază unei propuneri legislative, începând cu anul 2005, "Ziua NATO în România" se sărbătoreşte în prima duminică a lunii aprilie.

De când a devenit membru al Alianţei, România are un rol activ, promovând valorile şi obiectivele NATO, dar şi participând activ la toate operaţiunile şi misiunile acestei structuri, , inclusiv la cele din afară spaţiului euro-atlantic.

România participă activ la Forţă Internaţională de Asistentă pentru Securitate (ISAF), Misiunea NATO de Pregătire - Irak (NTM-I), Operaţiunea KFOR şi Operaţiunea Active Endeavour (OAE).

România contribuie la procesul de transformare a NATO, menit să ofere Alianţei Nord-Atlantice capacităţi flexibile, capabile să se desfăşoare rapid şi să răspundă noilor tipuri de ameninţări (terorism, proliferarea armelor de distrugere în masă).

Sursa: ziare.com

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii