Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:26 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a reunit Consiliul Afacerilor Externe. Terorismul, situația din Turcia, strategia globală a UE, printre cele mai importante subiecte

ro

18 Jul, 2016 23:45 1892 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a participat, astăzi, la reuniunea Consiliului Afacerilor Externe (CAE), care s-a desfășurat la Bruxelles. Principalele teme abordate au fost lupta împotriva terorismului, situația din Turcia, Strategia Globală a UE, relațiile cu statele din America Latină şi relația UE-China.

"În cadrul discuțiilor privind lupta împotriva terorismului, ministrul Lazăr Comănescu a exprimat condoleanțe pentru victimele atentatului produs la Nisa și a transmis mulțumiri autorităților franceze pentru sprijinul acordat în demersurile de identificare a cetățenilor români care au avut de suferit. A arătat că valul de atentate cu care se confruntă Uniunea în ultima perioadă demonstrează încă o dată nevoia de consolidare a securității europene în plan intern, cât și a frontierelor externe. A reamintit, în context, contribuția importantă pe care România o aduce din acest punct de vedere, inclusiv pentru asigurarea siguranței zonei Schengen", conform unui comunicat MAE, remis ZIUA de Constanţa.

La dejunul de lucru informal, miniștrii de externe au abordat situația din Turcia. Demnitarul român a accentuat importanţa acestui stat membru esențial al NATO şi partener cheie al UE, precum și din perspectiva pe care acesta o are pentru stabilitatea regională.   
 
De asemenea, miniștrii au apreciat cadrul de cooperare trasat de viitoarea strategie UE-China, document bazat pe o abordare principială și pragmatică. A fost evidențiat rolul Chinei de partener al UE în sfera păcii și securității globale. Din punct de vedere al relațiilor bilaterale, noua strategie a UE oferă o platformă comună pentru statele membre pentru promovarea relațiilor cu China, precum și formatele de cooperare sub-regională.

În marja CAE a avut loc o întâlnire a miniștrilor europeni de externe cu secretarul de stat al SUA, John Kerry. Discuțiile s-au concentrat asupra situației din Turcia, crizei siriene, situației din estul Ucrainei. Au fost reconfirmate importanţa deosebită a relației transatlantice şi nevoia continuării consolidării UE-NATO, în spiritul Declarației comune adoptate în marja recentului Summit NATO.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii