Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:00 26 02 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România va putea exporta porci vii în Uniunea Europeană

ro

15 Sep, 2016 16:59 820 Marime text
România va putea exporta porci vii în Uniunea Europeană, începând cu luna octombrie a acestui an.
 
Trecerea țării în anexa I a Deciziei europene a fost votată ieri, în unanimitate, în Comitetul Permanent Veterinar al Comisiei Europene, fără a fi cerute garanții suplimentare, a declarat, azi, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
 
„Obținerea acestui acord din partea Comisiei Europene permite României după o perioadă istorică recâștigarea dreptului de a face export cu porci vii și cu carne de porc, nu doar în spațiul comunitar ci și în țări terțe. Eforturile comune ale Reprezentanței României la Bruxelles și cele ale Ministerului Agriculturii și ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor — n.r.) au dat în sfârșit roade. Decizia se va aplica din momentul publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, respectiv în cel mult 15 zile de la aprobare. Deblocarea exportului de porci vii în spațiul comunitar prin trecerea țării în anexa I a Deciziei europene va oferi producătorilor români posibilitatea de a intra și pe alte piețe din afara Uniunii Europene", a subliniat Irimescu, citat de Agerpres.
 
Crescătorii de porci din România au solicitat în repetate rânduri deblocarea comerțului cu porcii vii către Uniunea Europeană, în condițiile în care țara noastră este teritoriu liber de pestă porcină clasică de peste opt ani, iar aceștia se află într-o situație dificilă din cauza crizei generale a sectorului european al cărnii de porc determinat de embargoul rusesc la importurile de carne de porc din Europa. Numai în ultimul an pierderile au fost estimate la peste 40 de milioane de euro.

Ti-a placut articolul?

Comentarii