Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:39 22 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România proceselor pierdute. Ce spun statisticile CEDO

ro

06 Mar, 2016 23:24 888 Marime text


România a plătit în ultimii trei ani despăgubiri de aproape 53 milioane de lei celor care au câştigat procesele împotriva statului la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Cea mai mare parte din sumă a fost achitată anul trecut, când România a bifat şi un record negativ: s-a clasat pe locul al treilea în topul celor mai reclamate state din UE la CEDO, informează Digi24.

Cele mai frecvente reclamaţii se referă la condiţiile din detenţie. Cele mai mari compensaţii au ajuns la românii care au reclamat încălcarea dreptului de proprietate. Despagubiţi au fost şi unii dintre cei care au avut de suferit de pe urma Revoluţiei din 1989 şi a Mineriadei. Sunt simpli cetăţeni care şi-au căutat dreptatea la Strasbourg, după ce în ţară nu primit soluţii, potrivit România liberă.

În total, anul trecut statul român a plătit despăgubiri de aproape 35 de milioane de lei, ca urmare a proceselor pierdute la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Suma este de peste trei ori mai mare decât cele achitate în anii anteriori.

Nu toate plângerile care ajung la CEDO sunt admise, spunea la începutul anului reprezentantul României în faţa judecătorilor de la Strasbourg. Catrinel Brumar, agent guvernamental al României la CEDO: „Cele mai multe dintre plângerile comunicate, care sunt în numar de 772 de cauze înregistrate în 2015, în evidențele agentului guvernamental, vizeaza condițiile materiale de detenție din centrele penitenciare sau din centrele de arest preventiv și durata procedurilor judiciare.”

Printre cei care au primit bani de la statul român este şi fostul senator Cătălin Voicu: 20 de mii de lei, după ce a reclamat condiţiile de detenţie. Aceeaşi sumă urmează să o încaseze şi omul de afaceri Puiu Popoviciu.

Potrivit statisticilor CEDO, România se află pe locul al treilea într-un clasament al ţărilor Uniunii Europene cu cele mai multe cazuri la Curtea de la Strasbourg. În prezent, circa 3.700 de dosare sunt în curs de soluţionare, conform România liberă.

Sursă foto: realitatea.net
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii