Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:26 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România a preluat preşedinţia Conferinţei Părţilor la Convenţia ONU

ro

06 Oct, 2014 12:42 1831 Marime text
România a preluat preşedinţia celei de-a 7-a Conferinţe a Părţilor la Convenţia ONU privind combaterea criminalităţii organizate transfrontaliere (UNTOC), care se desfăşoară la Viena, în perioada 6-10 octombrie 2014, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

Mandatul în fruntea acestei conferinţe se întinde pe o perioadă de doi ani şi  constituie o oportunitate pentru accentuarea profilului de țară în domeniul combaterii criminalităţii organizate transfrontaliere.

În calitate de preşedinte, România își propune să stimuleze dezbateri care să contribuie la lupta împotriva crimei organizate transfrontaliere.

Agenda Conferinţei cuprinde teme relevante din UNTOC şi din cele  trei Protocoale adiţionale, în domeniul traficului de persoane, traficului de migranţi şi traficului cu arme de foc de calibru mic. Miza Conferinţei o reprezintă evaluarea modului de aplicare a UNTOC şi a celor trei Protocoale adiţionale, respectiv examinarea posibilităţii de a creşte eficienţa implementării prin instituirea unui mecanism adecvat, de natură să permită participarea societăţii civile şi totodată să fie puţin costisitor. La Conferință și-au anunțat prezenţa personalități de nivel înalt – miniştri de justiţie, vice-miniștri de interne, reprezentanți speciali ai ONU și OSCE pentru combaterea traficului de ființe umane, precum și un număr remarcabil de experți din statele membre. Ca ţară care deţine preşedinţia, România este reprezentată în grupurile de lucru ale Conferinţei de un număr de 4 paneliști, care vor prezenta experiența națională în combaterea acestui flagel global.

În ziua deschiderii lucrărilor Conferinței este programată o conferință de presă cu participarea directorului executiv al Oficiului ONU din Viena, ambasadorul Yuri Fedotov, și a președintelui Conferinței, ambasadorul Cristian Istrate, reprezentantul permanent al României la Viena.

Cei doi oficiali găzduiesc o recepţie la finele primei zile a Conferinţei, în cadrul căreia vor fi promovate vinuri româneşti.

Informaţii suplimentare


Convenția ONU împotriva criminalității transfrontaliere organizate (UNTOC), cunoscută sub denumirea Convenția de la Palermo, este un tratat multilateral, adoptat în anul 2000 printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU şi intrat în vigoare trei ani mai târziu. Convenția și cele trei Protocoale adiționale conțin prevederi referitoare la combaterea traficului de ființe umane, a traficului cu arme și combaterea spălării banilor. Datorită abordării flexibile, ilustrate de conceptul "alte infracțiuni grave", Convenţia UNTOC poate fi adaptată la combaterea unor noi forme și dimensiuni ale criminalității transnaționale organizate, inclusiv a criminalității informatice, a infracțiunilor împotriva mediului, a medicinii frauduloase sau traficului de organe umane.

Biroul ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) acționează în calitate de custode al UNTOC și a protocoalelor sale.  Prin semnarea Convenției, comunitatea internațională și-a manifestat voința politică de a combate într-o manieră concertată unul dintre cele mai nocive flageluri mondiale, care afectează viața a milioane de oameni.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii