Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:29 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Risc de avalanşă în Munţii Făgăraş şi Bucegi

ro

30 Nov, 2008 16:46 955 Marime text

Potrivit unui comunicat remis astăzi din partea Dispeceratului Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile, riscul de avalanşă în Munţii Făgăraş şi Bucegi este destul de mare atât în prezent, cât şi în urmăroarele două zile. În Masivul Făgăraş, stratul de zăpadă este stabilizat, fiind format din cristale fine, peste care s-a depus câţiva centimetri de zăpadă proaspătă. Temperaturile vor continua să crească, stratul de zăpadă se va topi la suprafaţă, mai ales pe versanţii sudici, iar apa rezultată va pătrunde în strat.

Pe majoritatea pantelor suficient de înclinate, în special pe versanţii nordici, există riscul declanşării unor avalanşe de dimensiuni medii, chiar şi la slabe supraîncărcări cu turişti sau schiori. Şi în Munţii Bucegi riscul de avalanşă va fi unul însemnat în următoarele două zile, întrucât vântul puternic a spulberat zăpada, care a fost depusă în zonele adăpostite şi pe văi. Stratul de zăpadă are dimensiuni mai mici în zonele înalte, fiind alcătuit predominant din particule fine.

Din cauza temperaturilor ridicate la suprafaţă, stratul se va umezi şi, noaptea, se vor forma cruste de îngheţ şi dezgheţ. Pe pantele suficient de înclinate, declanşările de avalanşe se pot produce mai ales la supraîncărcări cu turişti sau schiori. În ultimele 24 de ore, cerul a fost acoperit şi s-au semnalat precipitaţii mixte, predominant ninsoare la peste 1.600 de metri altitudine. Vântul a prezentat intensificări, Pe Vf. Omu s-au înregistrat rafale de 100-120 kilometri pe oră din sector sudic, iar pe Postăvaru, între 45-60 kilometri pe oră. Local, s-a semnalat ceaţă asociată şi cu depunere de chiciură.

La Vf. Omu s-a semnalat chiciură la suprafaţa zăpezii. Stratul de zăpadă a crescut uşor la staţiile Predeal, Fundata, Sinaia, Postăvaru şi Bâlea-Lac şi a scăzut la Vf. Omu, din cauza vântului puternic, care a spulberat zăpada. Ieri la prânz, stratul de zăpadă măsura 53 de centimetri la Bâlea-Lac, 14 centimetri la Vf. Omu, 64 centimetri la Postăvaru, 12 centimetri la Sinaia, 14 centimetri la Predeal, 13 centimetri la Fundata. În zonele adăpostite şi pe văi, grosimea stratului de zăpadă poate depăşi aceste valori.

Astăzi de dimineaţă, temperatura aerului la ora 6,00 avea valori cuprinse între minus patru grade la Dumbrăveni, Sf. Gheorghe, Braşov şi nouă grade la Reşiţa, în timp ce în Capitală se înregistrau zero grade la toate staţiile meteo.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii